Hlavní obsah

Spotřeba piva v Česku stoupla, výstav pivovarů byl rekordní

Spotřeba piva loni stoupla, na jednoho Čecha vychází 141 litrů, o šest velkých piv více než předloni. Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta, uvedl v úterý Český svaz pivovarů a sladoven.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na ilustračním foto plnírna lahví pivovaru Svijany.

Článek

Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se po předloňském poklesu minulý rok také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů.

Znovu se ale snížil podíl konzumace čepovaného piva v restauracích a hospodách, podíl na celkové konzumaci klesl o dva procentní body na 36 procent.

„Rostoucí zájem o české pivo v zahraničí nás těší a stejně tak dobrý výsledek na domácím trhu. Naopak špatnou zprávou je pokračující přesun konzumace z hospod do domácností. To neprospívá naší pivní kultuře ani české ekonomice,“ uvedl předseda svazu František Šámal.

Víc než desetina v plechovkách

V exportu sílily destinace Slovenska a Německa, kam se vývoz zvýšil o 14 procent, respektive devět procent, do obou zemí tak šlo více než milion hektolitrů českého piva. Skoro o 60 procent se zvýšil vývoz do Maďarska. V zemích mimo EU posílil o 54 procent vývoz do Ruska, kam se tak vyvezlo 375 000 hektolitrů.

Vývoj pivního trhu v Česku
201620172018
Spotřeba na hlavu v litrech143138141
Výstav v hektolitrech20,46 mil.20,32 mil.21,30 mil.
Český svaz pivovarů a sladoven

Z hlediska obalů mělo loni lahvové pivo 40procentní podíl, zvýšil se tak o procentní bod, sudové pivo mělo podíl 34 procent, u kterého se podíl naopak o dva procentní body snížil. Spotřeba piva v plechovkách loni vzrostla o více než čtvrtinu, dosáhla tak 11 procent celkového výstavu. O čtyři procentní body na 12 procent celkového výstavu pak klesla spotřeba piva v plastových lahvích. Na tři procenta trhu kleslo tankové pivo.

Proti předloňsku se lépe prodávaly míchané nápoje na bázi piva, které si meziročně polepšily o 42,5 procenta. Dosáhly tak výstavu 429 000 hektolitrů.

Stejně jako v posledních letech klesla spotřeba výčepních piv (na 45,2 procenta), naopak roste spotřeba ležáků, které nyní činí na trhu 50,3 procenta.

Import piva do ČR se zvýšil o 18,3 procenta na 395 000 hektolitrů. Na více než trojnásobek loni vzrostl dovoz belgického piva, o pět procent se zvýšil dovoz z Polska. Naopak klesl dovoz piva z Německa.

Anketa

Jakému balení piva dáváte přednost?
sklo
83,6 %
plechovky
12,9 %
PET lahve
3,5 %
Celkem hlasovalo 2064 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám