Hlavní obsah

Pardubice odstavily trolejbusy typu, který havaroval v Brně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Pardubický dopravní podnik stahuje z provozu trolejbusy Škoda 21Tr, tedy stejného typu, který se 1. dubna v Brně srazil s tramvají. Uvedla to ve středu Česká televize na základě vyjádření ředitele podniku Tomáše Pelikána. Podle policie byla s největší pravděpodobností příčinou nehody technická závada na trolejbusu.

Foto: Drážní inspekce

Při nehodě trolejbusu a tramvaje v Brně se zranilo několik desítek lidí.

Článek

Dopravní podnik v Pardubicích má 15 trolejbusů Škoda 21Tr. Deset z nich už stáhl z provozu a zbylých pět prověřuje. Technici podniku kontrolují zavěšení předních kol vozů. „Kontrolují se přednostně přední nápravy, protože nějaké indicie vedou k tomu, že tam mohlo dojít k nějakému poškození,” řekl ČT ředitel podniku Pelikán.

V podnicích, které využívají stejný typ trolejbusů, chystá podle ČT Drážní úřad prověrky údržby vozů. „V rámci státních dozorů se u dopravních podniků zaměříme na kontrolu a dodržování údržbového řádu, a to včetně uvedených záznamů,” sdělil televizi ředitel úřadu Jiří Kolář.

Čtyři desítky zraněných

Při srážce trolejbusu a tramvaje v Křenové ulici v Brně se minulý týden zranilo 40 lidí, z toho 13 těžce a středně těžce. Podle videozáznamu z jednoho auta na místě nehody, který se objevil na internetu, trolejbus v křižovatce znenadání vybočil doleva. Poté se čelně střetl s protijedoucí tramvají.

Srážka trolejbusu s tramvají v BrněVideo: Facebook Antonína Crhy

Policie nehodu prověřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, nejpravděpodobnější příčinou je podle policistů technická závada na trolejbusu.

Trolejbusy 21Tr byly posledním typem, které vyráběla Škoda ještě v Ostrově nad Ohří. Brno na přelomu minulého a tohoto století odebralo od výrobce 43 těchto vozů a od roku 2011 také nakupovalo ojeté trolejbusy Škoda 21Tr z jiných měst, třeba z Jihlavy, Hradce Králové a Českých Budějovic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám