Hlavní obsah

OECD výrazně zhoršila výhled růstu Německa a Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve středu zhoršila výhled růstu světové ekonomiky. Výrazně upravila odhad růstu některých zemí eurozóny, především Německa a Itálie.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na ilustračním snímku výroba v automobilce Porsche v německém Stuttgartu.

Článek

„Prognóza nevypadá moc dobře. Hospodářský růst oslabuje, hlavně v zemích eurozóny,“ řekla Laurence Boonová, hlavní ekonomka OECD. Podle ní je důvodem politická nejistota, která zasáhla zahraniční obchod. Ta souvisí jednak s brexitem, dalším klíčovým faktorem je zpomalení Číny.

OECD odhaduje, že globální růst letos dosáhne 3,3 procenta, proti předchozí prognóze vydané v listopadu by tak měl být letošní růst slabší o 0,2 procentního bodu. OECD přitom výhled růstu zhoršila i v listopadu.

Pro Německo, které je největší evropskou ekonomikou, OECD nyní snížila předpověď růstu HDP na letošní rok na polovinu, a to na 0,7 procenta z 1,6 procenta předpovídaných v listopadu. Německo je přitom klíčovým obchodním partnerem Česka, míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu.

Pro Česko OECD odhad růstu nezveřejnila, tuzemské organizace jej letos očekávají nejčastěji mezi 2,5 až třemi procenty.

Zadlužená Itálie

Výhled upozornil na potíže italské ekonomiky. OECD letos čeká meziroční pokles HDP o 0,2 procenta, proti listopadu výhled zhoršila o 1,1 procentního bodu. Připomněla také, že Itálie se potýká s vysokým zadlužením a hospodářské problémy Říma dopadnou prostřednictvím obchodu i na další země regionu.

„Dnešní prognóza OECD je další výstrahou české vládě, která už nyní přitom registruje výrazně nižší daňové inkaso, než s jakým v rozpočtu počítala. V případě zhoršení světové situace by byla první na ráně dalšího neblahého vývoje a výpadek v inkasu by pak jistě nebyl jen přechodnou záležitostí, jak se zatím může jevit,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Horší předpověď vydala OECD pro letošek také pro Spojené státy a Čínu, tedy dvě největší ekonomiky světa. Zde je ale úprava jen mírná. Z prognózy pro oba státy ubrala 0,1 procentního bodu na 2,6 procenta v USA a 6,2 procenta v Číně.

OECD vyzvala vlády k větší spolupráci v oblasti hospodářské politiky. Země, které se nepotýkají s vysokým dluhem, by měly více investovat a nebát se strukturálních reforem.

Reklama

Výběr článků

Načítám