Hlavní obsah

Evropská agentura GSA v Praze by po rozšíření mohla zaměstnat 700 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská agentura GSA sídlící v Praze by po svém rozšíření mohla zaměstnat až 700 lidí. Ve středu to uvedl vládní zmocněnec pro spolupráci s GSA Karel Dobeš. V současnosti GSA zaměstnává kolem 200 lidí a od roku 2012 odvedla do českého rozpočtu přes tři miliardy korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo agentury GSA v Praze.

Článek

V noci na středu se v Bruselu dohodli zástupci Evropského parlamentu, členských zemí EU a Evropské komise na rozšíření pražské agentury GSA. Dosud je pověřena řízením navigačního systému Galileo a je jedinou agenturou EU sídlící v Česku.

Agentura by nově měla sdružit řízení provozu kosmických programů EU. Zároveň by se měla přejmenovat na Agenturu pro vesmírný program. Úterní dohodu musí nyní potvrdit členské státy EU a plénum Evropského parlamentu.

„GSA je nejdůležitější evropskou technologickou agenturou, která z Prahy dělá hlavní město satelitní navigace na světě. Po rozšíření by agentura měla zaměstnat až sedm set lidí,“ uvedl vládní zmocněnec Dobeš.

V Česku od roku 2012

Galileo je evropský globální satelitní systém. Díky celkem 30 satelitům ve vesmíru by měl být schopen poskytovat přesné určení polohy až na 20 centimetrů a měl by tak být přesnější než americký konkurenční systém GPS.

Galileo bude využíván od roku 2020 i v systému elektronického mýtného na českých dálnicích. Podle údajů agentury používalo v závěru loňského roku službu přes 400 milionů lidí po celém světě, z toho asi 700 tisíc v Česku. Agentura GSA, jež systém řídí, v České republice sídlí od roku 2012. Založena byla již v roce 2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám