Hlavní obsah

Systém Galileo přinesl Česku 2,7 miliardy korun

Novinky, ČTK, nšt
Praha

Satelitní systém Galileo a umístění Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) do Prahy přineslo české ekonomice příjmy okolo 2,7 miliardy korun. V pátek to během diskuze o fungování Galilea a dalších vesmírných aktivit EU řekl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Systém zatím pracuje v omezeném provozu, plné zprovoznění je plánováno do roku 2020.

Maroš Šefčovič o satelitním systému Galileo Video: Novinky

 
Článek

Vedle zapojení mnoha českých firem do vývoje satelitní technologie pomáhá agentura také například k lepší technické připravenosti českých firem při různých technologických projektech, dodal Šefčovič.

Podle něj se po plném zprovoznění systému bude Galileo nějakým způsobem podílet na zhruba deseti procentech hrubého domácího produktu celé EU. V novém rozpočtu Unie se proto zvýšil rozpočet na provoz systému na 16 miliard eur. Systém bude podle Šefčoviče využíván nejen pro řízení dopravy, ale v řadě jiných oblastí, například zdravotnictví, zemědělství a řízení bezpečnosti. Zefektivní mimo jiné také bankovní transakce a přenos elektřiny.

Galileo je evropský globální satelitní systém. Díky celkem 30 satelitům ve vesmíru by měl být schopen poskytovat přesné určení polohy až na 20 centimetrů, a měl by tak být přesnější než americký konkurenční systém GPS.

Řízením Galilea je pověřena agentura GSA, která sídlí od roku 2012 v Praze a je jedinou agenturou EU se sídlem v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám