Hlavní obsah

Kellner vzdal spojení Air Bank a Home Creditu s Monetou Money Bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina Home Credit nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera to oznámil v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejbohatší Čech Petr Kellner na archivním snímku

Článek

Home Credit přijal toto rozhodnutí po uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty na přípravu a podpis právně závazných transakčních dokumentů. Podepsány tak nebyly.

Moneta spustila proces k případnému spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu. Po uskutečnění transakce měla vzniknout dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značnou Air Bank.

Minulý týden se však Moneta rozhodla snížit nabídku na převzetí. Podle revidovaných podmínek potenciální akvizice by kupní cena měla činit maximálně 18,5 miliardy korun namísto původně navrhovaných 19,75 miliardy korun.

„Skupina je přesvědčena, že požadavek, který Moneta minulý týden vznesla na snížení ocenění Air Banky a Home Creditu, je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků,” uvedl v úterý Home Credit.

Celá transakce měla původně proběhnout 1. července letošního roku. Podle plánu by v nové bance byl Kellnerův Home Credit s podílem 24,48 procenta největším akcionářem. Při vypořádání transakce měla Moneta získat 100procentní podíly v Air Bank a v českém a slovenském Home Creditu. Skupina Home Credit v rámci vypořádání měla mít naopak 165,6 milionu nově vydaných akcií Monety v hodnotě 13 miliard korun. Zároveň měla Moneta zaplatit skupině Home Credit ještě 6,75 miliardy korun v hotovosti.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina na konci roku 2017 vlastnila aktiva v hodnotě přesahující 38 miliard eur (necelých 980 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám