Hlavní obsah

Trump: USA by neměly blokovat technologie konkurentů

Novinky, tov

Americký prezident Donald Trump vyzval domácí telekomunikační firmy, aby zvýšily své úsilí v oblasti mobilních sítí nové generace. Lídry se mají stát konkurenčním bojem, ne díky blokování konkurence. Podle analytiků tak Trump mírní postoj vůči čínské firmě Huawei, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Jim Young, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Americké firmy se musí víc snažit, nebo zůstanou pozadu,” napsal Trump ve čtvrtek na Twitteru. Podle něj není žádný důvod zaostávat v oboru budoucnosti.

„Chci, aby USA vyhrály díky konkurenci, ne blokováním nyní více vyspělých technologií,“ dodal s tím, že chce v zemi co nejdříve rozšíření mobilních sítí nové generace 5G i 6G.

Vzkazy na sociální síti naznačují, že Trump zatím nepodepíše nařízení, kterým by zakázal americkým firmám nakupovat čínské telekomunikační technologie, soudí analytik technologické konzultační firmy Eurasia Group Paul Triolo.

Takové nařízení je podle něj zatím „u ledu“ v souvislosti s probíhajícím jednáním mezi USA a Čínou s cílem zmírnit obchodní válku.

Bloomberg připomíná, že v oblasti sítí 5G se stává světovým lídrem čínská firma Huawei, kterou některé americké úřady podezírají ze špionáže. Před společnostmi Huawei a ZTE varoval mimo jiné i český úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Minulý týden přitom americký ministr zahraničí Mike Pompeo varoval spojence před používáním technologií od Huawei. Austrálie, Nový Zéland a USA již zakázaly či vyřadily Huawei z dodávek zařízení pro budoucí sítě 5G, zatímco Kanada zkoumá, zda výrobky firmy představují vážnou bezpečnostní hrozbu, uvedl server BBC. Naopak třeba německá vláda je podle informací listu Wall Street Journal nakloněná dovolit Huawei účast při budování sítí 5G.

Napětí mezi USA a Čínou koncem minulého roku zostřilo zatčení finanční ředitelky a dcery zakladatele Huawei Meng Wan-čou v Kanadě na žádost USA. Zakladatel telekomunikační firmy Huawei Žen Čeng-fej tvrdí, že zatčení jeho dcery je politicky motivované a naznačuje, že se stala rukojmí v obchodní válce.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury - stávající i nově budované - znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potencionální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám