Hlavní obsah

Zkažené hovězí z Polska objevili také ve Francii a v Portugalsku

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V devíti francouzských podnicích se našlo 800 kilogramů zkaženého masa původem z Polska. Oznámil to v pátek francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume. Dalších téměř 100 kilogramů se objevilo v Portugalsku. Hlavní polský veterinář ve čtvrtek přiznal, že Polsko vyvezlo do deseti zemí Evropské unie 2,7 tuny podezřelého hovězího. Česká republika mezi těmito zeměmi není.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Snímek z reportáže polské televize TVN o zacházení s masem nemocných krav na jatkách.

Článek

Francouzský ministr sdělil, že hygienická služba objevila 795 kilogramů zkaženého masa z Polska v devíti zemědělských a potravinářských provozech. Z toho 150 kilogramů už bylo staženo z podniků, které byly podle ministra „podvedeny“.

Portugalské ministerstvo ve čtvrtek oznámilo, že zabavilo 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídilo ho zničit. Podle sdělení resortu bylo určeno pro jeden obchodní řetězec. Portugalské úřady pátrají, zda je v zemi ještě další maso, a zesílily kontroly na jatkách, protože by na nich mohlo být skladováno.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jde prý o nahodilý incident

Polský ministr zemědělství Krzysztof Ardanowski porážku nemocných krav a obchodování s jejich masem považuje za „nahodilý incident“, který kazí pověst polských potravin. Hlavní polský veterinář řekl, že maso skončilo ve Francii a také v Rumunsku, Švédsku, Maďarsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Litvě, Portugalsku a na Slovensku.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Snímek z reportáže polské televize z polských jatek

Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis ve čtvrtek oznámil, že v pondělí do Polska odcestují inspektoři Evropské unie. Podle Polského rozhlasu budou několik dní přímo na místě vyšetřovat okolnosti porážení nemocných krav a následného prodeje jejich masa.

Na Slovensku se maso dostalo do škol

Téměř 300 kilogramů masa z rizikových jatek v Polsku, kde zpracovávali také maso z nemocných krav, se dostalo do slovenských škol a restaurací. [celá zpráva]

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná si proto v pátek předvolala polského velvyslance na Slovensku Krzysztofa Strzałka. Velvyslanec odevzdal Matečné dopis polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského.

Diplomat zdůraznil, že je v zájmu obou zemí, aby celá záležitost byla vyřešena na odborné úrovni. „O této otázce budou jednat představitelé veterinárních komor obou zemí,“ řekl velvyslanec.

Přednosta městského úřadu v Trenčíně vydal pokyn, aby jídelny v základních a mateřských školách až do odvolání nevařili dětem hovězí maso. 

Konzumace takového hovězího může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám