Hlavní obsah

Obchod s masem nemocných a uhynulých krav v Polsku kvete i po odhalení

Právo, Pavol Minárik

Nelegální obchod s masem z těžce nemocných či uhynulých krav v Polsku kvete i po šokující reportáži, jež vyvolala v zemi i za hranicemi veřejné pobouření. Mnohá jatka takové maso dál nakupují, aby jej pak zpracovala a prodala jako nezávadné maso.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Reportér portálu Natemat.pl, jenž se vydával za chovatele krav, dva dny po odhalení v TVN24 zatelefonoval do jatek v různých částech země a nabídl jim k prodeji nemocné krávy, jimž se v hantýrce říká „ležáci“. Všech šest, které oslovil, mělo o nákup neskrývaný zájem. Nikdo se ani v náznaku nelekl, nevyžadoval mlčenlivost.

Žádný strach z postihu

Všichni vzkázali, že rychle přijdou pro nabízené s tím, že na ceně se jistě dohodnou. Když se reportér ptal, zde se po televizní reportáži nebojí postihu, jeden z kupců se dokonce rozesmál s tím, že „novináři ničemu nerozumějí a v jednom kuse dávají zavádějící informace“.

Většina z deseti milionů zlotých investovaných do nákupu zjevně závadného masa přináší vlastníkům jatek neuvěřitelné zisky. „Jsou až příliš vysoké na to, aby se báli postihu, jenž jim hrozí,“ upozornil portál Natemat.pl.

Zároveň podotkl, že toto maso opatřené razítkem o nezávadnosti mohlo být vyvezeno do zahraničí.

„Při jeho zpracování na jatkách v Mazovském vojvodství to byl takový smrad, že i zkušeným řezníkům, kteří tam pracovali několik let, bylo na zvracení,“ napsal portál s odvoláním na novináře z TVN24, který na jatkách natáčel se skrytou kamerou.

Varšava: Cizina v ohrožení není

„Na místě jsme zajistili důkazní materiál a předali jsme jej prokuratuře, aby mohla začít trestní stíhání,“ informoval policejní mluvčí Mariusz Ciarka.

Podle předběžného vyšetřování bylo nelegálním prodejem masa z podezřelých zdrojů „ohroženo zdraví a životy mnoha lidí“, dodal.

Případ vyvolal zděšení i v zahraničí, mimo jiné i proto, že až 83 procent své roční produkce hovězího masa, což je kolem 415 tisíc tun, vyváží Polsko do zahraničí, podotkl portál Foodfakty.pl.

Varšava nicméně ujišťuje, že žádné maso z jatek, kde bylo zpracováváno maso z těžce nemocných či uhynulých krav, nepřekročilo hranice Polska.

„Žádné maso z těchto jatek nebylo exportováno mimo Polsko. Zítra (ve středu) bychom měli dostat další informace, v plánu mám rovněž schůzku s polskou velvyslankyní, po které budu chtít oficiální informace a seznam opatření, která polská strana přijme,“ řekl agentuře ČTK český ministr zemědělství Miroslav Toman.

Už v pondělí přitom oznámil, že hovězí maso z Polska je nyní pod důslednější kontrolou. O informace žádají Polsko i některé další země, například Finsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám