Hlavní obsah

Japonsko může dále zadržovat exšéfa správní rady Nissanu Ghosna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské úřady mohou dále zadržovat bývalého předsedu správní rady automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna, jehož chtěl soud propustit z vazby. Prokuratura jej nově obvinila ze zneužití důvěry, což umožňuje prodloužit jeho zadržování o několik dní, uvedla japonská média

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Šéf Nissan Motor Carlos Ghosn

Článek

Ghosn byl zadržen 19. listopadu a čelí obvinění z finančních pochybení. Prokuratura tvrdí, že v letech 2011 až 2015 uvedl o polovinu nižší výši svých kompenzací, než bylo skutečných deset miliard jenů (dvě miliardy Kč). Podezřelý je, že podhodnotil příjmy i v dalších letech, a to až do března 2018. Žalobci chtěli, aby ho soud nechal ve vazbě nejméně do konce roku, jenže na základě soudního rozhodnutí měl mít možnost vyjít na svobodu již dnes.

Nové obvinění podle agentury AFP umožnilo jeho opětovné zatčení, které může trvat až 48 hodin, pokud soud nerozhodne o nové vazbě. Agentura Reuters píše až o desetidenním zatčení.

Správní rada Nissanu Ghosna krátce po jeho zadržení odvolala z postu předsedy. Ghosn však nadále zastává funkce předsedy správní rady i výkonného ředitele ve francouzské automobilce Renault, se kterou tvoří Nissan alianci.

Renault v současnosti vlastní v Nissanu podíl přes 43 procent, zatímco Nissan má v Renaultu zhruba 15procentní podíl. Nissan rovněž vlastní zhruba třetinový podíl v Mitsubishi a má nad touto japonskou automobilkou faktickou kontrolu. Ghosnovo zadržení vyvolalo obavy ohledně budoucnosti aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Reklama

Související články

Francie chce pro Renault dočasnou správu

Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maireho zatčený šéf aliance Renault–Nissan–Mitsubishi Carlos Ghosn není schopen vést automobilku Renault. V úterý...

Výběr článků

Načítám