Hlavní obsah

Čína sníží cla na dovoz amerických aut na 15 procent

Novinky, bož

Čína souhlasila se snížením cel na dovoz amerických automobilů ze 40 na 15 procent, informoval ve středu deník Financial Times. Jde o první konkrétní slib, který by mohl předznamenat uklidnění obchodních sporů mezi oběma zeměmi.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezidenti Číny a USA v Buenos Aires

Článek

Prezidenti obou zemí Donald Trump a Si Ťin-pching se před časem domluvili na příměří v obchodní válce. To spočívá v tom, že země na sebe po 90 dní nebudou uvalovat žádná nová cla a zároveň se po tuto dobu budou snažit své spory vyřešit. Cla, která na sebe země uvalily před tímto příměřím, však zůstávají i nadále v platnosti. [celá zpráva]

Rozhodnutí podle informovaného zdroje sdělil čínský vicepremiér Liu He v pondělním konferenčním hovoru americkému obchodnímu zmocněnci Robertu Lighthizerovi a ministru financí Stevenu Mnuchinovi.

Zvýšení cel na americká auta bylo odvetou

Čína přitom již v červenci snížila cla na dovoz automobilů ze všech zemí – včetně USA – ze 25 na 15 procent. Nicméně vzápětí zvýšila cla na dovoz aut z USA na 40 procent jako odvetu za americké zvýšení cel na dovoz zboží v objemu 34 miliard dolarů, k němuž došlo 6. července.

Obchodní válku mezi oběma zeměmi Spojené státy zahájily začátkem července uvalením cel ve výši 25 procent na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů (751 miliard korun). Čína v reakci zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerického zboží.

Od té doby proti sobě obě země opakovaně uvalují další opatření. Například na konci srpna začal Washington uplatňovat nová cla ve výši 25 procent na dovoz dalšího zboží z Číny v objemu 16 miliard dolarů (zhruba 356 miliard korun). Peking uvalil ve stejný okamžik cla ve srovnatelném rozsahu na americké zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám