Hlavní obsah

Trump a Si Ťin-pching se dohodli na příměří v obchodní válce

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Spojené státy a Čína dosáhly ve svém obchodním sporu předběžné dohody. Po 1. lednu 2019 nezačnou platit žádná nová cla a vzájemné rozhovory obou stran budou pokračovat v rámci tříměsíční lhůty. S odvoláním na čínskou státní televizi CGTN to uvedla agentura DPA.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Čínská a americká delegace u společného jednání na summitu G20 v Buenos Aires

Článek

Pokroku bylo dosaženo na očekávané večeři amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jejich delegací, která se odehrála po skončení summitu dvaceti největších ekonomik světa G20 v argentinském Buenos Aires.

„Trumpova administrativa tudíž k 1. lednu 2019 nezvýší celní sazbu na čínský dovoz v celkovém ročním objemu 200 miliard dolarů. Washington měl až do argentinského summitu v úmyslu zvýšit tuto sazbu ze stávající úrovně deseti procent na 25 procent,” sdělil Novinkám hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Peking se v rámci dojednaného příměří zavázal neprodleně opět odebírat zemědělské, průmyslové a energetické produkty s visačkou Made in USA. Uleví se tak například zemědělcům na americkém Středozápadě, jejichž letošní sklizeň sójových bobů se hromadí ve skladech právě z důvodu nemožnosti vývozu do Číny. Ta je zdaleka největším světovým konzumentem sóji,” dodal Kovanda.

Setkání prezidentů skončilo aplausem

V závěru setkání obou státníků byl podle čínského anglickojazyčného listu South China Morning Post, na nějž se odvolává DPA, slyšet potlesk členů obou delegací. Že rozhovory „proběhly velmi dobře” již sdělil i ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow.

Dojednané příměří má zajistit dostatek času pro jednání mezi oběma zeměmi. „Spojené státy se budou snažit přimět Čínu k zásadní změně postoje v oblasti krádeží duševního vlastnictví, netarifních bariér či kyberzločinu,” doplnil Kovanda.

„Tříměsíční lhůta, jež je na tato jednání stanovena, je však poměrně krátká. Lhůta však vyprší začátkem března 2019, což je z hlediska Pekingu citlivá doba, protože bezprostředně předchází zahájení každoročního Všečínského shromáždění lidových zástupců, tedy čtrnáctidenního zasedání takřka třitisícehlavého čínského parlamentu. Pokud tedy skončí současné příměří nezdarem, Si Ťin-pching se na domácí půdě ocitne v citlivé době v prekérní situaci,” připomněl ekonom.

„Z hlediska české ekonomiky je příměří mezi první a druhou nejsilnější ekonomikou světa příznivou zprávou. Zvolnění napětí v mezinárodních obchodních vztazích, k němuž v důsledku jeho dojednání dochází, zvýší důvěru investorů v rizikovější rozvíjející se trhy,” domnívá se Kovanda.

Jednání podle ekonoma navíc mohou mít vliv na politiku České národní banky (ČNB). „Zvláště pokud se budou jednání mezi Washingtonem a Pekingem zdárně vyvíjet od svého samého počátku, rapidně klesá pravděpodobnost, že by Česká národní banka na svém měnověpolitickém zasedání 20. prosince 2018 opět přikročila ke zvýšení základní sazby,” uzavřel Kovanda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám