Hlavní obsah

Pokud Trump splní výhrůžky, hrozí recese, varují ekonomové v Německu

Novinky, ČTK, bož

Přední ekonomické instituty v Německu varovaly, že v případě eskalace obchodní války se Spojenými státy by se evropské státy propadly do ekonomické recese. Uvedly to ve společné zprávě, kterou představily ve čtvrtek v Berlíně. Zároveň výzkumné ústavy snížily odhad růstu německé ekonomiky na příští rok. Informoval o tom server listu Die Welt.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Továrna v německém Wolfsburgu (ilustrační foto)

Článek

Mezinárodní obchodní klima se podle zprávy od začátku roku „drasticky zhoršilo”. Zvýšil se počet rizik pro německou, evropskou i světovou ekonomiku.

„V celosvětovém měřítku zejména v důsledku rostoucího počtu obchodních konfliktů, na evropské úrovni kvůli možnosti neuspořádaného odchodu Velké Británie z EU a možné dluhové krizi v Itálii,“ vypočítává prognóza.

Jako na hrozbu pro německou ekonomiku instituty nahlížejí i na měnovou krizi v Turecku a v Argentině.

Vyšší cla by byla problém

Největší hrozbou pro Německo a Evropu je však možnost naplnění výhrůžek amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zvedne cla na dovoz osobních automobilů z Evropské unie z 2,5 na 25 procent.

Důsledkem by byl pokles počtu pracovních míst a další zpomalování ekonomiky, které by mohlo vést až k recesi.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

V Německu závisí každé třetí pracovní místo na exportu a vzhledem k rozsahu jeho automobilového průmyslu by jej zavedení cel na automobily zasáhlo velmi těžce. To ostatně platí i pro Českou republiku.

Obtížné shánění zaměstnanců

Další překážku příštího hospodářského růstu Německa spatřují ústavy v situaci na trhu práce. Německé firmy jen s obtížemi shánějí zaměstnance a jejich nedostatek podle odhadu způsobí další nárůst mezd.

Zatímco míra nezaměstnanosti by se měla z 5,2 procenta odhadovaných pro letošek příští rok snížit na 4,8 procenta a v roce 2020 na 4,5 procenta, měly by tarifní platy letos vzrůst o 2,6 procenta a v příštích dvou letech o 2,7 procenta. Ve skutečnosti by si zaměstnanci mohli domů odnést ještě více, protože firmy je lákají nejrůznějšími dalšími pobídkami.

Německo poroste pomaleji, než se čekalo

Z analýzy dále vyplývá, že německý hrubý domácí produkt (HDP) letos poroste o 1,7 procenta, nikoliv o 2,2 procenta, jak se dosud předpokládalo. Odhad růstu ekonomiky na příští rok pak prognóza snížila z 2 na 1,9 procenta.

Společnou prognózu vypracovaly mnichovský institut Ifo, essenský RWI, berlínský Institut pro ekonomický výkon (DIW), Leibnitzův institut pro ekonomický výzkum v Halle (IWH) a kielský Institut pro světové hospodářství (IfW).

Reklama

Výběr článků

Načítám