Hlavní obsah

Aero představilo nový letoun L-39NG

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světovou premiéru měl v pátek nový proudový letoun české zbrojovky Aero Vodochody. Firma ve svých hangárech představila novou podobu svého nejúspěšnějšího letadla L-39NG. Podle ředitele Aera Giuseppe Giorda mají už první zákazníky, kteří si objednali více než 30 strojů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Aeru Vodochody představili nové letadlo L-39NG.

Článek

Letoun ještě potřebuje vyladit a do několika měsíců vyrazí na svůj první let. „Doufáme, že to zvládneme do konce roku,“ řekl Giordo. První nové stroje půjdou do české armády. Ministr obrany Lubomír Metnar uvedl, že chtějí smlouvu na dva letouny podepsat do konce roku. Dalšími zákazníky mají být senegalské vzdušné síly nebo soukromé firmy v USA či Portugalsku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Aeru Vodochody představili 12. října 2018 nové letadlo L-39NG.

Nový letoun, jehož vývoj stál Aero ze skupiny Penta miliardu korun, vychází z konstrukce legendárního letounu Albatros L-39, kterých se vyrobilo více než tři tisíce kusů a ještě 600 jich létá. Podle hlavního konstruktéra Jaromíra Langa je nový stroj vyrobený z 85 procent z nových součástek a materiálů. „Je neuvěřitelné, že od začátku vývoje do dnešního rolloutu (představení) uběhly jen čtyři roky,“ řekl Právu Lang.

Slavnostního představení se účastnil i premiér Andrej Babiš, který přislíbil, že bude za nový letoun na svých cestách lobovat. „Ano, už jsem o tom mluvil s rakouským premiérem Sebastianem Kurzem, s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a německou kancléřkou Merkelovou,“ řekl Právu Babiš. Podle něj by české zbrojařské výrobky měli nabízet firmám a státům, od kterých v blízké době bude česká armáda kupovat zbraně a technologie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku premiér Andrej Babiš a majitel skupiny Penta Marek Dospiva.

„Budeme nakupovat vrtulníky, BVP, děla a radary a při těch nákupech musíme mluvit i o naší výrobě, která tady dokazuje, že na to máme a logicky budu tento letoun a jiné české výrobky při svých kontaktech nabízet a propagovat,“ dodal Babiš.

Aero je největším výrobcem letecké techniky v ČR. Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám