Hlavní obsah

Koruna posiluje. Vůči euru se dostala pod 25,50

Novinky, tov

Česká měna v posledních dnech posilovala a v pátek se kurz dostal pod hranici 25,50 koruny za euro. Byla tak o 50 haléřů silnější než v červenci. Koruna posílila i vůči dolaru. Podle analytiků koruně pomohly signály ČNB ohledně zvyšování sazeb a aktuálně i uklidnění situace kolem Turecka.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Koruna v pátek ráno dočasně posílila až na 24,496 Kč/EUR. Vůči dolaru se pohybovala pod hladinou 21,80 koruny za dolar.

„Česká koruna je na vzestupné dráze, a to zvlášť na frontě s dolarem, vůči kterému posílila od začátku týdne o skoro dvě procenta,” upozornil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Podle něj korunu hlavně na frontě s eurem povzbudil guvernér ČNB Jiří Rusnok, který v tomto týdnu hovořil o možnosti dvojitého růstu sazeb v tomto roce.

V příštích měsících očekáváme další posílení, ale již mírnějším tempem
ekonom KB Jakub Matějů

„Za druhé koruně pomohlo uklidnění nálady na rozvíjejících se trzích, které současně oslabilo dolar, tj. pomohlo koruně na frontě s dolarem dvojnásob. Rozvíjející se trhy reagovaly na odvážný krok turecké centrální banky - ta přes silný odpor prezidenta Erdogana konečně přistoupila k výraznějšímu zvýšení úrokových sazeb a zpevnila liru o více než pět procent,” dodal ekonom. [celá zpráva]

Za třetí faktor považuje prohlášení Evropské centrální banky, která hodlá omezit pumpování peněz do ekonomiky. Dolar bezprostředně potom na frontě s eurem ztratil necelé procento.

Nejistota trvá

Podobné důvody pro posílení koruny zmiňuje i Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. „Další zisky koruny vůči euru hlouběji pod hladinu 25,50 jsou podle mě v dalších týdnech pravděpodobnější variantou,” řekl Novinkám.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Před prázdninami analytici očekávali posilování koruny až pod 25 korun za euro, situace na trhu se ale změnila. Investoři více nakupovali dolar a zbavovali se měn tzv. nových trhů jako je Polsko, Maďarsko i Česko. Nyní se situace pro korunu zlepšila, vyhráno ale nemá.

„V příštích měsících očekáváme další posílení, ale již mírnějším tempem. Koruna totiž zůstane zranitelná vůči vnějším nejistotám, k nimž patří vedle obchodních válek i politická situace v Itálii, která se zdaleka nezdá být vyřešená,” komentoval pro Novinky ekonom Komerční banky Jakub Matějů.

Reklama

Související články

Rusnok: Buďme na korunu hrdí

Važme si české koruny, v časové řadě je pevnou stabilní měnou, řekl guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo....

Výběr článků

Načítám