Hlavní obsah

Turecká centrální banka neposlechla Erdogana. Lira posílila

Novinky, tov

Turecká lira posílila vůči dolaru poté, co turecká centrální banka zvýšila úrokové sazby o 6,25 procentního bodu na 24 procent. Banka tak učinila i přes výzvy prezidenta Recepa Erdogana, aby sazby snížila.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Turecký prezident Erdogan vyzval ke snížení úrokových sazeb jen dvě hodiny před jednáním centrální banky. Úroky označil za „nástroj vykořisťování”. Stejně jako po podobných prohlášeních dříve lira na jeho slova reagovala oslabením až k 6,50 dolaru na liru.

Po rozhodnutí centrální banky zvednout úroky ale turecká měna otočila a posílila až k šesti dolarům za liru. Centrální banka změnou úroků reaguje na pokles kurzu domácí měny a na vysokou inflaci.

Turecké hospodářství v potížích

Od začátku letošního roku oslabila lira vůči dolaru o zhruba 40 procent. Oslabovala i vůči koruně, aktuálně lira stojí 3,50 Kč, na jaře stála přes pět korun.

Spotřebitelské ceny v Turecku se v srpnu ve srovnání se stejným obdobím loni zvýšily o 17,9 procenta. Míra inflace tak byla nejvyšší od konce roku 2003.

„Srpnové údaje signalizují pád důvěry napříč tureckou ekonomikou. Meziměsíční pokles důvěry postihl všechny klíčové segmenty, od maloobchodu přes služby až ke stavebnictví. Celková důvěra pak klesla nejníže od března 2009, tedy za poslední takřka desetiletí. To už je docela alarmující,” komentoval ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

Turecko zdvojnásobilo cla na dovoz některých produktů ze Spojených států. Podle Ankary jde o reakci na „úkladné útoky“ USA na tureckou ekonomiku. Nová cla se...

Výběr článků

Načítám