Hlavní obsah

Ruská ekonomika těží z obchodní války USA a Číny

Novinky, tov

Zahraniční obchod mezi Moskvou a Pekingem v letošním roce výrazně roste. Vývoz z Ruska do Číny je meziročně vyšší o více než třetinu. Důvodem je obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy.

Díky sankcím roste zahraniční obchod mezi Ruskem a ČínouVideo: Novinky/AP

 
Článek

Za první pololetí stoupl čínský vývoz do Ruska meziročně o 17 procent na 26,9 miliardy dolarů (596 miliard korun). Ještě výrazněji rostl ruský export do největší asijské ekonomiky - o 35 procent na 31,5 miliardy dolarů (700 miliard korun), uvedl server RT.com.

Obchodní výměna mezi Moskvou a Pekingem za uvedené období dosáhla v součtu téměř 60 miliard dolarů, do konce roku by měla podle odhadů překročit 100 miliard dolarů.

Zahraniční obchod mezi zeměmi rostl už mezi lety 2016 a 2017 o 19 procent, nyní ale jeho tempo ještě zrychlilo. Důvodem je eskalující celní válka mezi USA a Čínou, zároveň se Moskva na východní trh zaměřila v souvislosti se sankcemi EU po anexi Krymu a údajné podpoře rebelů na Ukrajině.

Hlavně potraviny

Číňané v obchodech s oblibou nakupují hlavně ruské potraviny a nápoje, sladkosti - například lipový med nebo zmrzlinu, ale také třeba domácí potřeby. Čína kupuje víc ruského plynu. Ve velkém dováží také pšenici a sójové boby, které dříve z větší části nakupovala od Američanů.

Foto: Profimedia.cz

Z vývozu do Číny těží hlavně ruské zemědělství.

Peking kroky USA opakovaně tvrdě kritizoval. „Určití lidé jdou proti proudu a morálce kvůli svým osobním zájmům, bezohledně zvyšují celní bariéry a hrozí všem okolo klackem hegemona,” napsala státní agentura Nová Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám