Hlavní obsah

Novým šéfem Lesů ČR bude Vojáček. Musí řešit kůrovcovou kalamitu

Novinky, tov
Aktualizováno

Ministr zemědělství Miroslav Toman v pondělí představil nového generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josefa Vojáčka. Dosavadní šéf Vojenských lesů a statků se funkce ujme od začátku září.

Foto: ČR Lesy, ČTK

Novým generálním ředitelem Lesů ČR se stane současný šéf Vojenských lesů a statků Josef Vojáček.

Článek

„Mým hlavním zájmem je, aby státní podnik vedl skutečný odborník, proto jsem se řídil doporučením odborné výběrové komise. Nový ředitel má s vedením lesního podniku bohatou zkušenost, věřím proto, že se dokáže razantně vypořádat s náročnými úkoly, jako jsou kůrovcová kalamita, sucho v lesích, propad cen dřeva či spolupráce s dodavateli prací,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. Do výběrového řízení se přihlásilo 11 uchazečů.

Nový ředitel LČR Josef Vojáček označil jako hlavní aktuální výzvu boj s důsledky klimatických změn, z nichž zásadní je řešení šíření kůrovce a jím způsobené škody a chřadnutí lesních porostů. „Mým cílem je adekvátní reakce na klimatické změny, za což považuji postupnou přeměnu stávajících porostů v druhově a věkově pestré lesy,“ řekl.

Josef Vojáček je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně. Už v předchozích letech pracoval pro LČR. Nyní je ředitelem státního podniku Vojenské lesy a statky. Působí i v akademické sféře jako člen vědecké rady Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze a Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vedením LČR byl pověřen od května Tomáš Pospíšil poté, co tehdejší ministr Jiří Milek odvolal z vedení firmy Daniela Szóráda. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám