Hlavní obsah

KLDR kolabuje, ekonomika jí klesla nejvíc za posledních 20 let

– Pchjongjang • Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni snížil o 3,5 procenta, což je nejhlubší propad za 20 let. Ekonomiku izolované země tvrdě zasáhly mezinárodní sankce a sucho, vyplývá z páteční zprávy jihokorejské centrální banky. KLDR údaje o svém HDP nezveřejňuje.

Foto: Kcna Kcna, Reuters

Vůdce Severní Koreje nebyl po inspekční cestě vůbec spokojený.

Článek

To, že se ekonomice Severní Koreje nedaří, přiznalo i vedení země po inspekční cestě vůdce Kim Čong-una. Vůdce doslova „oněměl úžasem” z toho, jak špatná situace je. Kritika a probírání nedostatků se dostaly dokonce na přední stranu novin a televizní zprávy byly prodlouženy o dvacet minut, aby se podrobně probrala Kimova nespokojenost. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un na inspekci výstavby elektrárnyVideo: Reuters

Ekonomové upozorňují, že loňský hospodářský propad KLDR byl nejhorší od roku 1997, kdy zemi zasáhl hladomor. Tehdy se HDP snížil o 6,5 procenta, uvedla jihokorejská banka. Odborníci ale varují, že letošní rok bude ještě horší. Skomírající obchod prý nejprve dopadne na vládní činitele a postupně zasáhne i černý trh. A nakonec se odrazí v nižších příjmech domácností a jejich spotřebě.

Hrubý národní příjem na obyvatele činil v Severní Koreji loni 1,46 miliónu wonů ročně (zhruba 28 tisíc korun), což byly podle banky 4,4 procenta přijmu na hlavu v Jižní Koreji.

Výroba v továrnách se bez ropy zhroutila

Průmyslová produkce, která se na výkonu hospodářství země podílí zhruba jednou třetinou, vloni klesla o 8,5 procenta. To je také nejprudší pokles od roku 1997. Tovární výroba zkolabovala, protože do Severní Koreje kvůli sankcím neproudí ropa ani jiné energetické zdroje. O 1,3 procenta se snížily výnosy ze zemědělství a o 4,4 procenta klesl stavební průmysl.

„Sankce byly v roce 2017 silnější než v roce 2016,“ uvedl zástupce jihokorejské centrální banky, kterého citovala agentura Reuters. Dodal, že se kvůli zákazu vývozu uhlí, oceli, ryb a textilních výrobků výrazně snížil objem zahraničního obchodu. Stanovit přesná čísla je prý obtížné, ale zákazy narušily průmyslovou výrobu.

Celkový vývoz ze Severní Koreje spadl v roce 2017 o 37,2 procenta, což je nejprudší snížení od poklesu o 38,5 procenta v roce 1998, uvedla jihokorejská centrální banka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám