Hlavní obsah

Libra se zotavila ze ztrát. Mayovou čeká další boj o brexit

Novinky, tov
Aktualizováno

Britská libra v úterý posílila vůči euru, dolaru i české koruně a zotavila se tak ze ztrát, které britskou měnu zasáhly po pondělních rezignacích ministra zahraničí Borise Johnsona a ministra pro brexit Davida Davise. Vyhlídky britské měny ale zůstávají nejisté. Podle tamních médií čeká premiérku Theresu Mayovou další tvrdý boj o podobu brexitu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj kurzu libry ke koruně

Článek

Vůči dolaru libra v úterý posílila k hranici 1,33 USD/GBP, v pondělí v podvečer přitom ztrácela k americké měně zhruba 0,3 procenta na 1,3250 USD/GBP.

„Libra sice včera oslabila vůči koruně o zhruba 20 haléřů z dopoledních 29,35 na odpoledních 29,15 koruny za libru, ale dnes již je všechno opět jinak. Libra během rána včerejší ztráty kompletně vymazala a posiluje i vůči euru,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

To, že libra koriguje pondělní ztráty, lze podle něj vysvětlit tím, že vláda Mayové vypadá i přes poslední události poměrně stabilní a odchodem dvou ministrů (Johnson a Davis) se zvýšila šance na vyjednání tzv. měkkého brexitu, který finanční trhy vnímají jednoznačně pozitivněji než tzv. tvrdý brexit.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr zahraničí Boris Johnson rezignoval na svůj post.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda ale považuje za pravděpodobnější opětovné oslabování libry. „Množí se signály, že Brusel na návrh Mayové a spol. – který si evidentně bere za vzor a specificky rozšiřuje uspořádání na bázi celní unie mezi EU a Tureckem – nepřistoupí. To britskou vnitropolitickou krizi dále prohloubí. Ohrožena je nejen Mayová, ale také Konzervativní strana a hlavně britská ekonomika,” komentoval.

„Nelze očekávat, že by se situaci vbrzku zklidnila. Pravděpodobnější je další eskalace vnitropolitické krize a pokračující propad libry,” soudí Kovanda.

Pro české turisty v Británii by tento vývoj byl výhodný. Ještě začátkem roku 2016 platili za libru přes 35 korun.

Oslabování libry očekává i ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. „Koruna by vůbec měla začít posilovat proti hlavním měnám a navíc libra bude dále ztrácet. Zejména proti euru. Je jasné, že brexit sám o sobě nebude jednoduchý, navíc ani Britové moc neví, jak by měl vypadat. Nejistota je velká a libře bude podkopávat nohy,” řekl Novinkám.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Odchodem Johnsona a Davise začala pro Mayovou druhá bitva o brexit, napsal v úterý deník Financial Times. Rezignaci ministra zahraničí list hodnotí kriticky podobně jako větší část britských médií.

Reklama

Související témata:

Související články

Mayová rozzuřila zastánce tvrdého brexitu

Návrhy pro dojednání britského odchodu z Unie, které v pátek protlačila přes svou vládu premiérka Theresa Mayová, se staly o víkendu terčem ostrých kritik ze...

Výběr článků

Načítám