Hlavní obsah

Česko plní dvě ze čtyř kritérií pro přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika plní dvě ze čtyř hospodářských kritérií nezbytných pro zavedení eura. Nesplňuje ta, která se týkají cenové stability a směnného kurzu. Ve své letošní zprávě o připravenosti zemí Evropské unie přijmout společnou evropskou měnu to ve středu uvedla Evropská komise (EK).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Euro jsou povinny zavést všechny státy Evropské unie, které si nevyjednaly výjimku. Nyní eurem platí víc než 338 miliónů lidí v 19 členských státech Unie.

Výjimku z přijetí eura mají Dánsko a Velká Británie, která momentálně jedná o vystoupení z EU.

Bulharsko, Chorvatsko a Švédsko plní tři ze čtyř kritérií, s výjimkou členství v evropském mechanismu směnných kurzů, označovaném jako ERM II.

Dvouletá účast v ERM II je předstupněm k přijetí eura. Například Bulharsko má nyní o vstup do ERM II značný zájem, půjde totiž o jasný signál, že země euro skutečně za několik let zavede.

Česko neplní kritérium cenové stability

Česko, kde ale panuje na politické scéně shoda euro v současnosti nezavádět, plní kritéria týkající se veřejných financí a dlouhodobých úrokových sazeb. Kromě účasti v ERM II mu chybí ještě kritérium cenové stability.

To se týká inflace a stanoví, že průměrná míra inflace měřená v průběhu jednoho roku před provedeným šetřením nepřekračuje o více než 1,5 procentního bodu míru inflace tří členských států, které v oblasti cenové stability dosáhly nejlepších výsledků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám