Hlavní obsah

Chorvatsko jde opačnou cestou než Česko. Do osmi let chce přijmout euro

Novinky, bož

Chorvatsko chce do osmi let platit eurem. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásil předseda vlády Andrej Plenković. Do tří let by země podle něj měla vstoupit do systému ERM II, čímž by navázala kurz své měny na euro. Alespoň dvouleté členství v ERM II je podmínkou přijetí eura. Balkánská země tak jde opačnou cestou než Česko, kde se po nedávných volbách zdá, že euro je v nedohlednu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Chorvatsko chce do osmi let platit eurem.

Článek

„Nechceme specifikovat přesné termíny, ale chceme, aby se Chorvatsko stalo členem eurozóny v průběhu dvou volebních období,“ nechal se slyšet šéf záhřebské vlády na ekonomické konferenci zaměřené právě na přijetí eura v Chorvatsku.

Premiér dále upřesnil, že země chce do tří let vstoupit do systému ERM II, který vznikl v roce 1999 současně s eurem. Země zapojené do ERM II musí kurzy svých měn udržovat kolem 15 procent od stanoveného středního kurzu k eura. Jednou z podmínek přijetí eura je minimálně dvouleté členství v tomto systému.

Podmínkou je radikálně snížit zadlužení

Chorvatští centrální bankéři již v tuto chvíli udržují měnu na hodnotách mezi 7,3 a 7,7 kuny za euro. Guvernér centrální banky Boris Vujcic se nechal slyšet, že Chorvatsko je nejvíce „euroizovanou“ zemí z těch, které dosud neplatí společnou měnou.

Největší výzvou pro Záhřeb bude snížit veřejný dluh. Podle maastrichtských kritérií, která země musí splnit, nesmí veřejný dluh přesahovat 60 procent HDP. Chorvatský dluh dokonce mírně přesahuje 80 procent. „Naším cílem je do roku 2020 snížit veřejný dluh na 72 procent HDP,“ uvedl Plenković.

Premiér Plenković vede pravostředovou koalici, která je u moci teprve rok. Ve vládě vedle zástupců Plenkovićova Chorvatského demokratického společenství (HDZ) zasedají ministři za stranu Most nezávislých kandidátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám