Hlavní obsah

Vedení DPP jedná s odboráři o zvýšení mezd, dohodu chce v květnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení pražského dopravního podniku (DPP) jedná s odboráři o zvýšení mezd zaměstnanců. Dodatek ke kolektivní smlouvě by měl být uzavřen do konce letošního května. Ve středu to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. O kolik korun se zaměstnancům mzda konkrétně zvýší, není zatím jasné.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vedení pražského dopravního podniku (DPP) jedná s odboráři o zvýšení mezd zaměstnanců.

Článek

Vedení podniku uzavřelo v minulosti s odbory dodatek ke kolektivní smlouvě, podle kterého se mělo řídit zvyšování mezd do roku 2020. Loni na podzim odboráři zažádali o znovuotevření smlouvy. Nyní tak byla jednání opět zahájena.

„Jsme v kolektivním jednání a v tuto chvíli jsme dali nabídku na navýšení v rámci dodatku číslo dva (ke kolektivní smlouvě). V paušálu je to navýšení o další tři procenta. To znamená, že s dodatkem číslo jedna, s inflací a dodatkem číslo dvě bychom se chtěli do budoucna dostat na míru sedm, osm procent navýšení,” uvedl Gillar.

Výkonnostní i věrnostní odměny

Jednání se podle Gillara týká jednak výkonnostních, jednak věrnostních odměn. „Výkonnostní složku řešíme, abychom mohli navýšit mzdy řidičům,” doplnil. Věrnostní příplatky ke mzdě potom mají motivovat zaměstnance, kteří zamýšlejí opustit DPP. Výše příplatku by se odvíjela od počtu odsloužených let.

DPP je největší městskou společností a jejím vlastníkem je hlavní město. Na chod podniku dává peníze Praha. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun.

Personální náklady DPP se letos ale zvýší o zhruba 100 miliónů korun, ročně na ně firma vydá sedm miliard. Průměrná mzda v DPP je 36 433 korun. Podnik je největší městskou firmou v metropoli a zaměstnává 10 998 lidí. Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loni meziročně vzrostla o osm procent na 31 646 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám