Hlavní obsah

Spor o jízdní řády: Chaps se brání miliónové pokutě u soudu

Brno

Státní společnost Chaps, která vede informační systém o jízdních řádech, podala žalobu proti pokutě jeden milión korun, kterou dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení na trhu. V úterý to potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová. O odkladný účinek žaloby firma nežádala, pokutu proto musí zaplatit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma dostala pokutu za porušení hospodářské soutěže v letech 2010 až 2015, kdy nechtěla jízdní řády zpřístupnit společnosti Seznam.cz, a zneužila tak svého dominantního postavení.

„Pro společnost Seznam byly tyto aktualizované jízdní řády nezbytným vstupem pro služby, které chtěl začít poskytovat. Došlo tak k narušení hospodářské soutěže na trhu služeb automatického vyhledávání dopravního spojení s celostátním pokrytím a na trhu s informacemi o existujících variantách dopravního spojení v České republice,” uvedl už dříve k případu předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj firma porušila pouze české předpisy, ne unijní. Tím se i zkrátila doba trvání deliktu, proto úřad firmě pokutu v druhostupňovém rozhodnutí snížil na konečných 1,080 miliónu korun. Podle původního rozhodnutí měla platit 2,199 miliónu. [celá zpráva]

Kdy soud o případu rozhodne, není jasné, obvykle mu řízení v podobných případech trvá rok i déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám