Hlavní obsah

Slevy na jízdné pro studenty a důchodce budou až od září, oznámil Babiš

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Studenti a senioři budou mít levnější jízdné až od září. Po pondělním jednání vlády to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Sleva 75 procent na jízdné ve vlacích a autobusech měla původně platit už od 10. června, kraje ale prý nejsou na změnu připraveny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Kraje nejsou připravené na ty slevy na jízdném a pravděpodobně se to posune až od září,“ uvedl na tiskové konferenci ve Strakově akademii Babiš.

„Není to moje rozhodnutí. Vycházím z toho, co mi říká ministr dopravy. A na základě požadavku krajů, aby byly připraveny. Musíme jim vyhovět, aby nevznikl zmatek při prodeji jízdenek,“ dodal premiér.

Ministr dopravy Dan Ťok při příchodu na jednání uvedl, že problém je v tom, že kraje čekaly do doby, než bude vydáno cenové rozhodnutí. „Na základě toho teprve začnou upravovat své systémy. Deklarují, že je potom potřeba šest týdnů,“ řekl Ťok.

Asociace krajů vznesla obavy minulý týden. O odložení slev požádala vládu, aby se systémy stihly technicky připravit.

Sleva bude stát přes pět miliard

Kabinet v demisi koncem března schválil 75procentní slevu na jízdné ve vlacích a autobusech pro studenty a seniory. Sleva se bude týkat studentů do 26 let a seniorů nad 65 let. Sleva měla platit od 10. června, kdy se mění jízdní řády.

Zlevnění jízdného vyjde stát na 5,83 miliardy korun ročně. V tomto roce to bude o něco méně, protože sleva nebude platit celých 12 měsíců. Ministerstvo dopravy dostane 3,26 miliardy z vládní rozpočtové rezervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám