Hlavní obsah

Penta míří se svou sítí lékáren do Číny

Investiční skupina Penta Investments vstoupí se svou lékárenskou sítí Dr.Max na čínský trh. Jedná s potenciálními společnostmi o jejich koupi, uvedl ve středu spolumajitel Penty Marek Dospiva na tiskové konferenci. Skupina oznámila i výsledky hospodaření, loni zvýšila provozní zisk o 19 procent na rekordních 10,1 miliardy korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Partneři Penta Investments (zleva) Jaroslav Haščák a Marek Dospiva.

Článek

„Chceme jít formou organického růstu i formou akvizic od malých společností po velké řetězce,” uvedl k expanzi lékárenského byznysu do nejlidnatější země světa Dospiva. Penta tak poprvé vyráží investovat za hranice Evropy.

Podle spoluzakladatele Penty Jaroslava Haščáka je Čína druhý největší trh s léčivy s obratem 140 miliard dolarů (zhruba 2,8 biliónu korun) a 400 tisíc lékáren. „Je to ale běh na dlouhou trať, chceme tam mít nějaké první viditelné úspěchy za pět let," doplnil Haščák.

Dr.Max patří k nejvíce ziskovým firmám v portfoliu Penty. Loni síť lékáren vstoupila do Rumunska, Srbska a Itálie. Rozhodnutí o akvizici rumunské A Pharmy je dosud největší jednorázovou investicí v dějinách Penty.

Tržby Penty loni stouply na 178 miliard korun. Konsolidovaný čistý zisk dosáhl 6,2 miliardy Kč, byl tak druhý nejvyšší po roce 2016.

Kanceláře i letadla

K zisku Penty přispěla zejména sázková společnost Fortuna, zmíněná síť lékáren Dr.Max a aktivity v oblasti bankovnictví a realit. Celková aktiva společností skupiny vzrostla o šest procent na 230 miliard korun.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Pentě patří i Aero Vodochody

Penta loni investovala do nákupu nemocnic v Česku, na Slovensku a v Polsku. Staví především kancelářské projekty v Praze - např. Churchill Square, v Bratislavě a ve Varšavě. Do skupiny patří i výrobce letadel Aero Vodochody, které  pokračovalo s vývojem letounu L 39 NG a začalo s přípravou jeho výroby.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitním developmentu a mediálním byznysu. Ke konci loňského roku Penta zaměstnávala 41 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám