Hlavní obsah

Stravenky místo peněz v hmotné nouzi? Poslanci chtějí změnu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loni v prosinci začaly úřady vyplácet část hmotné nouze ve stravenkách ve snaze řešit například problém lidí závislých na hracích automatech, kteří dávky okamžitě prohráli. Záhy se ale zjistilo, že systém „poukázek na jídlo“ není bez problémů: lidé s nimi kupčí, navíc s nimi nelze nakupovat v obchodech v menších obcích, a příjemci tak utrácejí víc peněz za cestu do obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v hmotné nouzi dostávají část sociálních dávek ve stravenkách. Mnozí si stěžují, že obchodníci na malých městech je neberou.

Článek

Jako například matka čtyř dětí, jejíž příběh Právo zná. Dostává ve stravenkách tři tisíce korun, pět tisíc korun v hotovosti. Protože v malém městě ve Středočeském kraji, kde žije, jí obchod stravenky nevezme a nemá peníze na to, aby jela nakoupit do většího města, je nucena prodávat je v místní večerce pod cenou: z 500 korun si obchodník vezme dvě stovky, za 300 korun si nakoupí jídlo. Přichází tak měsíčně o zhruba tisíc korun.

Sněmovna v pátek v prvním čtení podpořila návrh zákon o poukázkách místo dávek zmírnit. Do prvního čtení šly dva poslanecké návrhy, přičemž na jednom se podílelo i ministerstvo práce. MPSV navrhlo, aby například lidé v azylových domech nebo dlouhodobě hospitalizovaní v nemocnicích, pro které jsou poukázky komplikací, dostávali dávky v penězích.

„Navrhli jsme, aby mohl být příspěvek na živobytí vyplácen nejen prostřednictvím poukázek, a to například v případech, že klient žije v sociálním zařízení, či v dalších případech hodných zvláštního zřetele,“ řekl Právu mluvčí MPSV Vladimír Řepka. Druhý návrh z dílny poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), na kterém se spolupodílela i Národní rada osob se zdravotním postižením, vyjímá z povinnosti pobírat část dávek ve stravenkách další skupiny lidí, například postižené. Sněmovna poslala do dalšího kola schvalování oba návrhy.

Místo stravenky karta

Některým poslancům se ale nelíbí systém jako takový a chtěli by jej kompletně změnit, nebo rovnou zrušit.

První místopředseda STAN Vít Rakušan by byl pro, aby příjemci dávek dostávali poukázky na platební kartu, za kterou by si ale nemohli koupit alkohol.

„Z Kolína máme například zkušenosti s tzv. chytrou žákovskou klíčenkou, která používá autentický čip bankovních karet, a jejich využití je blokováno na alkohol a tabákové výrobky. To je řešení odpovídající jednadvacátému století,“ řekl Právu Rakušan.

„Byla za mnou paní, která se stará o zcela imobilního manžela a příspěvek na péči dostává v poukázkách. Je to pro ni výrazně ponižující, protože nikdy nezneužila ani korunu. Navíc v Kolíně zdaleka všechny obchody poukázky neakceptují, pouze obchody výrazně dražší, čímž reálně klesá hodnota poukázek,“ uvedl také Rakušan.

„Chci navrhnout, aby měli pracovníci úřadů práce možnost posoudit, kdo toto omezení potřebuje a kdo ne
místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová

Podobné zkušenosti má i místopředseda ODS Martin Kupka. „Vím, že s poukázkami lidé kšeftují a že ve většině obchodů s nimi nenakoupí. Jedno z řešení může být karta nebo by úřady mohly vyplácet dávky v menších částkách,“ řekl Právu Kupka.

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová se kloní ke zrušení plošného systému stravenek.

„Chci navrhnout, abychom se vrátili k zákonné úpravě, která byla předtím. Tedy aby měli pracovníci úřadů práce možnost posoudit, kdo toto omezení potřebuje a kdo ne,“ řekla Právu Richterová. Podle ní by se tak stravenky týkaly pouze gamblerů.

Pastuchová: Ještě je moc brzy

Poslankyně ANO Jana Pastuchová, která plošný systém stravenek navrhla, Právu řekla, že si myslí, že na posouzení, zdali systém funguje, či ne, je zatím příliš brzy. Sama se kloní k návrhu MPSV. „Stravenky by se neměly týkat lidí v ústavech sociální péče, nesvéprávných lidí a těch, kteří jsou déle než měsíc v nemocnici,“ řekla Právu Pastuchová. Uvedla také, že má k dispozici průzkum, podle kterého většina respondentů opatření schvaluje.

Návrh z dílny poslance Kaňkovského odmítla. „Nechci, abychom v zákoně vyjmenovali deset skupin, pro které to nebude platit, a jedenáctou pak vynechali. Úřady práce by pak musely složitě posuzovat, kdo tam patří a kdo ne,“ řekla poslankyně ANO.

Pastuchová rovněž odmítla argument, že v některých obchodech nemohou příjemci poukázky směnit za jídlo. „Mám informace, že třeba konkrétně u nás ve městě je paní, která když uslyší, že obchod stravenky nebere, tak tam jede a snaží se to s tou firmou nasmlouvat. Síť se rozšiřuje, úřady s tím nemají problém. Nerušme to, když je to celé v začátcích,“ řekla Právu Pastuchová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám