Hlavní obsah

Jana Pastuchová

Foto: archiv Ano, Právo
Článek

Jana Pastuchová je česká zdravotnice a politička. Od roku 2013 zasedá za hnutí ANO v Poslanecké sněmovně. Zvolena byla v Libereckém kraji z nevolitelného třetího místa kandidátky, preferenční hlasy ji posunuly na druhou pozici.

Pastuchová se narodila 21. července 1965 v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Střední zdravotnickou školu v Liberci, později získala bakalářský titul v oboru urgentní medicíny na slovenské Univerzitě Konštantína Filozofa v Nitře. Magisterský titul získala v oboru veřejné zdravotnictví a management.

V Jablonci pracovala jako specializovaná sestra na ARO v nemocnici. Nyní pracuje u libereckých záchranářů. Je také ředitelkou mezinárodní soutěže pro záchranné služby Jablonecká Rescue Ski.

V politice se před svou úspěšnou kandidaturou do Sněmovny v roce 2010 neangažovala. V dolní komoře parlamentu působí ve výboru pro zdravotnictví a výboru pro sociální politiku, jehož je místopředsedkyní. Ve volbách v roce 2017 svůj mandát obhájila.

V roce 2014 byla v komunálních volbách zvolena zastupitelkou Jablonce nad Nisou. Je také místopředsedkyní Výboru zdravotnictví Libereckého kraje.

Je vdaná a má dceru.

Články k tématu