Hlavní obsah

Tabákový koncern Philip Morris v Česku a na Slovensku vydělal tři a půl miliardy

Novinky, bož
Aktualizováno

Kutnohorskému Philipu Morris za loňský rok stoupl čistý zisk o 25,9 procenta na 3,5 miliardy korun. Tržby vzrostly o 6,5 procenta na 12,2 miliardy. Akcionářům firma plánuje vyplacení dividendu 1080 korun před zdaněním. Společnost to uvedla v úterý zveřejněné výroční zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Továrna Philipa Morrise v Kutné Hoře.

Článek

Zisk na akcii vzrostl z 1008 korun na 1269. V loňském roce firma vyplatila hrubou dividendu 1008 korun. Provozní zisk vzrostl o čtvrtinu na 4,3 miliardy.

Trh s cigaretami v Česku přitom poklesl o zhruba 0,6 procenta, uvedl Philip Morris v tiskové zprávě. Naopak na Slovensku trh o 1,9 procenta vzrostl. Podíl Philipa Morrise klesl v tuzemsku o 0,9 procentního bodu a o desetinu procentního bodu na Slovensku. V Česku společnost prodala meziročně o 4,2 procenta produktů méně, naopak na Slovensku odbyt vzrostl o 2,4 procenta.

Společnost se v poslední době zaměřuje mimo jiné na inovace, spojené mimo jiné i s vytlačováním klasických cigaret z veřejného prostoru. [celá zpráva]

„Na český a slovenský trh jsme v červenci a srpnu uvedli elektronické zařízení, které zahřívá speciálně vyrobené tabákové náplně na teploty výrazně pod hranicí spalování, která je běžná u klasických cigaret,” upřesnil šéf představenstva Arpád Könye.

Pro výrobce je výhodné i to, že tyto výrobky nepodléhají spotřební dani, což dle ministerstva financí potrvá minimálně do ledna 2019. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám