Hlavní obsah

Cigaretu, která nehoří, si v hospodě dát můžete

Novinky, Tomáš Volf

Zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací se netýká elektronických cigaret a dalších alternativ, u kterých nedochází k hoření tabáku, vyplývá z vyjádření ministerstva zdravotnictví. Výrobci a prodejci e-cigaret doufají, že jim to pomůže získat větší podíl na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Muž kouří elektronickou cigaretu.

Článek

„Kouření je v prováděcích pokynech rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku definováno jako držení zapáleného tabákového výrobku nebo manipulace s ním, bez ohledu na to, zda je kouř aktivně vdechován nebo vydechován,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

V hospodě si tedy lidé mohou zapálit elektronickou cigaretu či na trhu nově uváděný výrobek, u kterého dochází jen k zahřívání tabáku. Z podobné logiky se tak omezení netýká ani dalších nehořících alternativ, stejně jako šňupacího nebo žvýkacího tabáku.

U elektronických cigaret se zahříváním uvolňuje nikotin z kapalné náplně. „Nehořlavé” alternativy kouření mají ale výjimku jen pro stravovací zařízení. Jejich užívání je jinak podle nového zákona zakázáno všude tam, kde zákon zakazuje kouření, tedy například na zastávkách veřejné dopravy, v nemocnicích, školách, na dětských hřištích, ve sportovních halách, v nákupních centrech i divadlech. Výjimkou jsou právě jen provozovny stravovacích služeb.

Otevírá se prostor na trhu

Zákon dává šanci alternativním variantám cigaret k většímu prosazení na trhu. Jejich podíl je zatím malý, ale stále roste.

„V nárůst podílu e-cigaret doufáme,” řekl Novinkám Robert Hrdlička, prezident Komory elektronického kouření, což je sdružení výrobců a prodejců elektronických cigaret se zhruba dvěma desítkami členů.

Hrdlička si nicméně nemyslí, že by se kvůli zákonu měl měnit vývoj trhu nějak drasticky. „Ti, kteří e-cigaretu kouřit chtěli a chtějí, ji kouří, ti, co ne, budou prostě chodit před hospodu,” poznamenal. Kouření venku může ale komplikovat kapacita zahrádek nebo nepřízeň počasí, zvlášť později s příchodem zimy.

Podle Hrdličky představují nyní kuřáci elektronických cigaret zhruba pět až sedm procent z celkového počtu kuřáků. „Trh nejvíce rostl v letech 2012 až 2013, v posledních letech roste tempem o zhruba 10 až 15 procent ročně. To samozřejmě není málo, ale podíl klasických cigaret to vytlačuje velmi pozvolna,” upřesnil.

S alternativami přicházejí i velcí hráči

S alternativami ke klasickým cigaretám přicházejí i sami jejich výrobci. Například Philip Morris začal prodávat nový typ cigarety, kde dochází k zahřívání klasického tabáku.

„Další velcí hráči pravděpodobně budou s podobnými novinkami následovat. Konkurence jako taková to zatím není, podíl trhu je stále malý, ale s tím, jak se velcí výrobci cigaret sami uchylují k alternativám, se trh může změnit dost zásadně,” odhaduje Hrdlička.

Nelze nicméně vyloučit ani variantu, že v budoucnu zákon omezení kouření v hospodách rozšíří i na alternativní produkty. Už jedenáct zemí EU v tuto chvíli zakazuje používání elektronických cigaret na všech místech, kde platí zákaz kouření. Nejnověji se k nim přidaly Finsko, Lucembursko, Maďarsko a Polsko.

Eurokomisař pro oblast zdravotnictví Vytenis Andriukatis upozorňuje na to, že dopady na zdraví u alternativních produktů pro kuřáky ještě nebyly dostatečně prozkoumány. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám