Hlavní obsah

Developer dostal pokutu 300 tisíc za poškození přírody v Krkonoších

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 300 tisíc korun developerské společnosti Conmaco Mísečky za zničení části přírody včetně chráněných rostlin při stavbě apartmánů v Horních Mísečkách v Krkonošském národním parku (KRNAP).

Foto: KRNAP

Developer mimo jiné zničil chráněné rostliny hořce tolitového

Článek

Při kontrole loni na jaře inspektoři ČIŽP zjistili, že pracovníci vykonávající stavební práce pro developera navezli zeminu ze stavby i mimo místa vymezená Správou Krkonošského národního parku.

„Povoleno bylo navážet zeminu na plochu cca 2000 metrů čtverečních, skutečný rozsah navážky však byl dva a půl krát větší, tedy přes 5000 metrů čtverečních. Pod nepovolenou navážkou o mocnosti až 10 metrů skončily nejen zákonem chráněné hořce, které má mimochodem KRNAP ve znaku, ale poškozena byla také louka s mokřadem a kořeny desítek smrků na okraji sousedního lesa,“ uvedl Lukáš Trávníček, ředitel inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Inspektoři firmě kromě pokuty uložili také opatření k nápravě. „Protiprávně vytvořenou navážku musí sankcionovaná společnost odstranit do konce června 2018. Naši inspektoři budou lokalitu dál pečlivě monitorovat. Nelze tolerovat, aby developeři, kteří získali povolení stavět v horách, nerespektovali nastavené podmínky a svou činnost prováděli na úkor těch nejcennějších přírodních lokalit, jakými národní parky jsou,“ dodal ředitel inspekce Erik Geuss.

Společnost Conmaco Mísečky se proti rozhodnutí ČIŽP odvolala, ministerstvo životního prostředí však odvolání zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo v celém rozsahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám