Hlavní obsah

Třetina lyžařských areálů porušila zákon. Při zasněžování braly moc vody

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při umělém zasněžování porušilo zákon 29 procent skiareálů. Nejčastěji odebíraly z povrchových nebo podzemních vod více, než měly povoleno vodoprávním úřadem. Při kontrolách to zjistila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Provozovatelům uložila pokuty za téměř 450 tisíc korun, uvedla v pondělí inspekce na webu.

Foto: ČIŽP

Zasněžování ve sportovním klubu v Novém Městě na Moravě

Článek

Inspektoři od loňského 1. ledna do konce letošního února provedli celkem 120 kontrol v 83 areálech. Zákon porušilo 24 provozovatelů. Někteří vodu odebírali i bez povolení.

„Pět provozovatelů se dokonce dopustilo několikerých porušení zákona," uvedla vedoucí oddělení ochrany vod ČIŽP Zdeňka Vaňková. Zatím bylo zahájeno 15 správních řízení, právní moci nabylo deset pokut.

Nejvyšší pokutu dostala společnost Bobolift, provozovatel areálu Portášky v Krkonoších. Podle ČIŽP překročila povolený odběr vody z řeky Úpy o více než 30 procent. Zaplatit má přes 155 tisíc korun.

Nadměrné odběry vod pro zasněžování mohou poškodit faunu a flóru vázané na vodní prostředí. „Může také dojít například ke snížení samočisticích schopností řek," dodala Vaňková.

Přehled nejvyšších pravomocných pokut skiareálům:
BOBOLIFT, s. r. o., lyžařský areál Portášky – pokuta 155 170 korun
Firma, která provozovala skiareál Velká Úpa-Portášky v Krkonoších, odebírala o více než 30 procent vody z řeky Úpy, než měla povoleno.
Sportovní klub Nové Město na Moravě, z. s. – pokuta 90 000 korun
Sportovní klub odebral z rybníku Koupaliště více vody, než měl povoleno vodoprávním úřadem. Hladina vody v této vodní ploše byla kvůli nadměrným odběrům 40 centimetrů pod povoleným maximálním poklesem hladiny.
Podnikatel Petr Mikeska, Skiareál Opálená na Frýdecko-Místecku – pokuta 62 000 korun
Provozovatel skiareálu od prosince 2013 do února 2016 odebral pro účely zasněžování 2100 m3 vody z toku Stanovec a z občasného vodního toku v katastru obce Pstruží bez platného povolení vodoprávního úřadu.
PARK SPORTU Hrubá Voda, a. s., Skiareál Hrubá Voda, pokuta 41 200 korun
Provozovatel odebral 1030 m3 povrchových vod pro účely umělého zasněžování nad povolené množství.
Zdroj: ČIŽP

Reklama

Výběr článků

Načítám