Hlavní obsah

Železničářům stoupnou mzdy v průměru o 4,4 procenta

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zvýší v letošním a příštím roce všem zaměstnancům mzdy v průměru o 4,4 procenta. U nejnižších tarifních stupňů vzroste mzda o osm procent. Vyplývá to z uzavřené kolektivní smlouvy, která platí od letošního 1. ledna do 31. prosince 2019. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí firmy Kateřina Šubová.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Budova SŽDC

Článek

SŽDC zaměstnává na 17 tisíc lidí, průměrná mzda se pohybuje kolem 30 tisíc korun.

„Při promítnutí nového systému tarifních mezd a nového osobního příplatku dochází u všech zaměstnanců k nárůstu mzdy v průměru o 4,4 procenta. V návaznosti na novou výši minimální mzdy od 1. ledna došlo k významné změně u nejnižších tarifních mezd,” uvedla Šubová.

Dále se vedení podniku s odbory dohodlo na vyplacení mimořádné odměny 5000 korun, a to v lednu v prosincové výplatě. Dojde také k dorovnání rozdílu vzniklého nepodepsáním kolektivní smlouvy před lednem 2018. Současně se upravila nominální hodnota stravenek na 110, 90 a 55 korun.

K dohodě o nárůstu mezd dospěli ještě před Vánoci zástupci zaměstnanců a vedení v Českých drahách a dceřiném nákladním dopravci ČD Cargo. Provozním zaměstnancům ČD vzrostou mzdy o 4,5 procenta, administrativním pracovníkům porostou dvouprocentním tempem. V ČD Cargo se pak mzdy zaměstnancům zvýší o 1200 až 1500 korun. To se nejvíce projeví u méně honorovaných profesí, jako jsou posunovači nebo zaměstnanci v opravárenství.

Platy zaměstnancům na železnici meziročně vzrostly už loni. Proti roku 2016 si zaměstnanci státní správy železnic přilepšili o 3,4 procenta. V Česku v letošním třetím čtvrtletí činila průměrná mzda 29 050 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám