Hlavní obsah

Rusko zrušilo zákaz dovozu prasat a vepřového z EU

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vývozci prasat, genetického materiálu z prasat a některých vepřových výrobků mohou znovu exportovat do Ruska, řekl v pondělí mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Rusové zákaz dovozu prasat a vepřového zavedli v roce 2012 s odvoláním na výskyt afrického moru prasat v některých státech EU. Unie zákaz napadla a na základě rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO) zákaz dovozu minulý týden skončil.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konec omezení importu do Ruska je účinný k 6. prosinci, avšak s určitými výjimkami, které se týkají regionů, kde je rozšířen africký mor prasat (AMP).

„Obnova dovozu plemenných prasat, genetického materiálu či vepřových konzerv do Ruska je pozitivní zprávou především pro naše vývozce a chovatele. Určitá omezení exportu tak budou přetrvávat ve vztahu ke Zlínskému kraji, kde aktuálně řešíme nákazu afrického moru prasat u divočáků,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Ukončení zákazu uvítala třeba společnost Hamé, která nemohla vyvážet například prémiové masové produkty. „Dle mých informací v tuto chvíli zbývá jen potvrdit, že se zákaz ruší kompletně, a týká se tedy všech segmentů potravin, včetně například masových kojeneckých výživ," řekl ČTK mluvčí Hamé Petr Kopáček.

Politická motivace

Rusko zavedlo zákaz dovozu živých prasat a vepřového masa v lednu 2012 v souvislosti s výskytem afrického moru prasat v některých zemích EU. V srpnu 2014 navíc přidalo vepřové maso a některé další položky na sankční seznam (v reakci na omezení vývozu z EU do Ruska kvůli anexi Krymu a situaci na východní Ukrajině), nicméně se stále odvolávalo na opatření v zájmu zdravotní nezávadnosti povolená podle pravidel WTO.

Evropská unie tento krok napadla a po dvouletém sporu Rozhodčí tribunál WTO letos v srpnu rozhodl, že ruský zákaz dovozu živých prasat, čerstvého vepřového masa a dalších výrobků z vepřového z EU je protiprávní a politicky motivovaný. Rusko se proti rozhodnutí odvolalo, nicméně odvolání bylo zamítnuto. Rusko tak dostalo ultimátum do 6. prosince tohoto roku, aby odstranilo neoprávněný zákaz.

Podle údajů ministerstva zemědělství byl celkový agrární vývoz z Česka do Ruska v roce 2013 v hodnotě 2,45 miliardy korun, o rok později pak 2,96 miliardy korun. V roce 2015 klesl na 2,35 miliardy korun, loni pak šlo o 2,56 miliardy korun. Letos za tři čtvrtletí vývoz dosáhl 1,9 miliardy korun, podobně jako za stejné období loni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám