Hlavní obsah

Tesla v Austrálii postavila největší baterii na světě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Tesla dokončila v Austrálii instalaci největší lithium-iontové baterie na světě. K síti se ji chystá připojit v nejbližších dnech. Obří baterie má pomoci řešit problémy země s výpadky elektřiny, informoval server BBC.

Foto: Handout, Reuters

Tesla dokončila v Austrálii obří baterii.

Článek

Baterie má výkon 100 megawattů a kapacitu 129 megawatthodin. Dokáže pokrýt hodinovou spotřebu elektřiny zhruba 30 tisíc domácností. Baterie vyrostla u města Hornsdale.

Austrálie se opakovaně potýká hlavně na jihu země s rozsáhlými výpadky elektřiny, tzv. blackouty. K nim dochází hlavně při vlnách tropických veder, kdy všichni najednou zapínají klimatizace.

Šéf Tesly Elon Musk instalaci baterie v Austrálii nabídl přes sociální síť Twitter. Prohlásil, že když baterii Tesla nestihne dokončit do 100 dnů od podpisu smlouvy, dá ji Austrálii zadarmo. Smlouva byla podepsána 29. září. Společnost tak zřejmě splní termín dokončení projektu, kterým je 1. prosinec.

Baterie bude připojena k síti ve větrné farmě francouzské společnosti Neoen. Musk dříve také prohlásil, že doufá, že se baterie stane turistickou atrakcí.

Foto: Handout, Reuters

Bloky baterií společnosti Tesla v australském Hornsdale.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, kolik má Austrálie za baterii zaplatit.  Výstavba je součástí většího projektu v hodnotě 510 miliónů australských dolarů (8,36 miliardy korun).

Velká bateriová úložiště mají vyrůst i v Česku. Skupina Solar Global postaví příští rok u obce Ochoz na Prostějovsku soustavu baterií s kapacitou 10 megawatthodin. Bateriová úložiště se chystá stavět i největší česká energetická firma ČEZ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám