Hlavní obsah

Na Prostějovsku vyroste největší bateriové úložiště ve střední Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Solar Global postaví příští rok u obce Ochoz na Prostějovsku největší bateriové úložiště energie ve střední a východní Evropě. Systém bude mít kapacitu deset megawatthodin (MWh). Bude tak zhruba desetkrát větší než podobná zařízení, která dosud v Česku vznikají, informovala v úterý firma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V bateriích je možné ukládat elektřinu z nestabilních obnovitelných zdrojů jako jsou třeba solární elektrárny.

Článek

"Elektrická energie, která bude v baterii akumulovaná, bude využitelná při výkyvech distribučních soustav nebo při zvýšené poptávce po energii. Baterie o kapacitě deseti megawatthodin například dokáže během výpadku dodávek proudu zásobovat po dobu jedné hodiny 20 tisíc domácností," uvedl zakladatel Solar Global Vítězslav Skopal.

Výši investice společnost nesdělila. Při současných cenách technologií by podle odhadů mohla činit asi 200 miliónů korun.

Solar Global v současnosti dokončuje výstavbu svého prvního bateriového úložiště v Prakšicích na Uherskohradišťsku. Bude mít kapacitu přes jednu MWh, slavnostně bude spuštěno na konci listopadu. Náklady projektu činí zhruba 20 miliónů korun. Spuštění zařízení o podobné velikosti dokončuje také společnost E.ON v Mydlovarech na Českobudějovicku.

Baterie lákají i ČEZ

Bateriový systém pro ukládání energie plánuje postavit také ČEZ. Generální ředitel firmy Daniel Beneš minulý týden řekl, že vznikne v Tušimicích na Chomutovsku. Stavba má začít příští rok, firma chce spustit zařízení na přelomu let 2018 a 2019. Projekt ČEZ by měl být mírně větší než dosud realizované projekty v Prakšicích a Mydlovarech, výši investice Beneš nesdělil. [celá zpráva]

„Ve světě se staví i 100 MW bateriové úložiště, konkrétně ho staví Tesla v Austrálii. Bateriové systémy o velikosti 10 MW nejenže jsou v některých západních zemích již zcela běžné, ale počítá s nimi i národní energetická legislativa, pročež mohou být využívány na vyrovnávání elektrizační soustavy,” řekl Novinkám ředitel asociace pro akumulaci energie a baterie AKU-BAT CZ Jan Fousek.

Odhadl, že velkých bateriových úložišť energie se může v Česku do začátku roku 2019 začít stavět kolem dvacítky.

Skupina Solar Global byla založena v roce 2009 a je jedním z předních českých výrobců fotovoltaické energie. Vlastní zdroje o celkovém instalovaném výkonu kolem 40 MW a další zdroje nakupuje a staví. Přes dceřiné společnosti zajišťuje servis stovkám elektráren, obchoduje s elektrickou energií a investuje do řešení v oblasti takzvané zelené energetiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám