Hlavní obsah

Éra levných peněz končí. ČNB dál zvýšila úrokové sazby

Novinky, tov

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvýšila úrokové sazby. Základní sazbu zvedla o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Podle ekonomů podraží hypotéky a úvěry.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj základní sazby ČNB

Článek

ČNB vedle zvýšení základní sazby zvedla také lombardní sazbu na jedno procento. Diskontní sazbu nechala na 0,05 procenta.

„Dnešním krokem ČNB signalizuje, že české ekonomice se daří, a hlavně, že se jí bude dařit i v budoucnu. Inflace se letos po dlouhé době dostala nad cíl ČNB a měla by se nad ním nebo v jeho těsné blízkosti podle naší prognózy udržet i po zbytek příštího roku,” komentoval rozhodnutí bankovní rady ČNB ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Úrokové sazby ČNB předtím zvýšila na počátku srpna, poprvé od února 2008. Základní sazba tehdy stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Růst tržních sazeb v reakci na krok ČNB bude podle ekonomů ale pozvolný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Bezprostřední růst sazeb hypoték nelze po dnešním zvýšení sazeb očekávat, nicméně v průběhu příštího roku se průměrná sazba hypoték v ČR vyšplhá ze současné úrovně kolem dvou procent na úroveň kolem tří procent,” odhaduje hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Úroky u vkladů podle něj porostou ještě pomaleji.

„Banky mají díky dlouhodobě extrémně uvolněným měnovým podmínkám daným měnovou politikou ČNB trezory napěchované penězi. Střadatele tedy nepotřebují k tomu, aby jim prostřednictvím vkladů nové peníze poskytovali. Proto bude úročení vkladů i nadále mizerné,” dodal Kovanda.

Odhaduje, že ČNB bude sazby zvyšovat i nadále, takže na konci roku 2018 bude základní sazba možná až na úrovni 1,75 procenta.

Podle ekonomů zvyšování sazeb ČNB, tedy zpřísňování měnové politiky, přispívá k posilování koruny vůči euru. Kurz české měny se ve čtvrtek přibližuje hranici 25,50 Kč za euro a je tak nejsilnější od dubnového ukončení intervencí centrální bankou a zároveň od října 2013 před jejich zahájením.

Evropská centrální banka se ke zvyšování sazeb teprve chystá, zatím jen částečně omezila program nákupu státních dluhopisů, tzv. kvantitativní uvolňování.

Reklama

Výběr článků

Načítám