Hlavní obsah

Škody způsobené vichřicí se v Česku mohou vyšplhat přes miliardu korun

Novinky, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé po nedělní vichřici už nahlásili škody za stovky miliónů korun. Pojišťovny odhadují, že konečný účet bude několikanásobně větší. Podle meteorologů byl živel ničivější než bouře Emma z roku 2008, která napáchala škody za více než 1,3 miliardy korun.

Foto: Beneda Liberec/Jan nemocnice Krajská, ČTK

Hasiči odstraňují následky vichřice, která 29. října poškodila střechu na pavilonu chirurgie Krajské nemocnice Liberec.

Článek

Česká pojišťovna měla v pondělí odpoledne nahlášeno 3 700 škod za téměř sto miliónů korun.

„Počet škod bude samozřejmě narůstat s tím, jak se lidé postupně vzpamatovávají, začínají sčítat škody a kontaktovat pojišťovnu. Dnes evidujeme desetinásobný nárůst hovorů na zákaznickou linku,” řekla Novinkám mluvčí ČP Ivana Buriánková.

Foto: Michael Polák

Poškozený dům v centru České Lípy.

Kooperativa zatím zaznamenala 2 340 škod za zhruba 90 miliónů korun.

„Prozatím největší nahlášenou škodu registrujeme u klienta v Osečku, kde vichřice strhla celou střechu z místní sklárny,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. „Navíc střecha spadla na příjezdovou cestu, kterou zablokovala. Odhad výše škody je tři milióny korun,“ dodal.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V Mostě se zřítil pravoslavný dřevěný kostel

Pojišťovna Generali měla nahlášeno 502 škod v předpokládané výši téměř 15,5 miliónu korun. Odhaduje, že počet hlášených škod bude nakonec asi desetinásobný.

V call centru v pondělí dopoledne pojišťovna zaznamenala osminásobné zvýšení počtu hovorů. „Nejvíce škod hlásí klienti z Ústeckého, Středočeského a Jihomoravského kraje,“ sdělil Novinkám mluvčí Generali Honza Marek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

V brněnské ulici Hlavní v Komíně vichřice 29. října ulomila část stromu, který spadl přes silnici a strhl trolejbusovou trolej.

Česká asociace pojišťoven (ČAP) si zatím na celkový odhad škod netroufá, přesnější bude mít až za několik týdnů.

„Nyní je jakákoliv kvantifikace nedělní větrné bouře předčasná. Pro srovnání můžeme uvést, že například celková pojištěná škoda v případě orkánu Kyrill v lednu 2007 dosahovala sumy 2,2 miliardy korun. Jednalo se tak prozatím z pohledu pojišťoven o největší živelní pohromu způsobenou vichřicí,“ sdělil Novinkám analytik ČAP Petr Jedlička. Vichřice Emma v březnu 2008 napáchala škody za více než 1,35 miliardy korun.

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr utrhl kus střechy na pražském Výstavišti v Holešovicích, areál byl evakuován

„Z hlediska zaznamenaných rychlostí větru a pravděpodobně i způsobených škod se jednalo na našem území o nejničivější větrnou epizodu od orkánu Kyrill (18. až 19. 1. 2007), kdy byly i v nížinách zaznamenány nárazy větru přes 145 km/h a na Sněžce byl naměřen náraz 216 km/h,” uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám