Hlavní obsah

USA vyškrtly ruskou firmu Kaspersky ze seznamu dodavatelů pro vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v úterý vyškrtla ruskou antivirovou společnost Kaspersky Lab ze dvou seznamů prodejců, které mohou využívat vládní agentury USA k nákupu technologických zařízení. USA se obávají, že společnost Kaspersky Lab může být napojena na ruské tajné služby a Kreml by ji mohl využít k proniknutí do amerických počítačových sítí.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab a vývojař antivirových programů.

Článek

Společnost namítá, že opakovaně žádala o schůzku s vládními představiteli a nabízela, že všechny případné otázky zodpoví před Kongresem.

Krok představuje reálnou odezvu na rostoucí podezření amerických zákonodárců a výzvědných služeb, že společnost Kaspersky Lab může být až příliš úzce napojena na výzvědné služby, které jsou obviňovány z kybernetických útoků na USA.

„Prioritou GSA je zajistit integritu a bezpečnost systémů a sítí americké vlády,” sdělila mluvčí vládního úřadu Správa obecných služeb Spojených států (GSA). Vládní agentury budou i nadále moci používat produkty firmy Kaspersky zakoupené mimo proces zadávání zakázek GSA.

Jsme obětí politického boje, tvrdí firma

„Společnost Kaspersky Lab nemá žádné vazby na žádnou vládu. S kybernetickou špionáží žádné vládě na světě nikdy nepomohla a ani nepomůže,” reagovala společnosti a dále uvedla, že se ocitla jako pěšák uprostřed geopolitického boje.

Vyškrtnutí ze seznamu bylo provedeno ve stejný den, kdy televize ABC News uvedla, že Trumpova administrativa zvažuje zavedení širšího zákazu, který by vládním agenturám bránil antivirový software Kaspersky používat.

Výbor Senátu pro ozbrojené síly schválil v červnu návrh zákona o výdajích na obranu, který zakazuje využívat produkty Kaspersky v armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám