Hlavní obsah

Ochranné pásmo kvůli prasečímu moru se rozšíří na celý okres Zlín. Reagují i Rakušané

Kvůli výskytu afrického moru u prasat na Zlínsku přijali veterináři ve východním Rakousku opatření, jež mají zabránit rozšíření této nakažlivé nemoci z Česka. V několika příhraničních okresech a ve Vídni omezily úřady venkovní chov prasat. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Další opatření se chystají i v Česku. Pásmo, kde se nesmějí lovit a krmit divočáci, by se mělo od pondělka rozšířit na celý okres Zlín.

Foto: archiv Pravo, Právo

Kvůli výskytu afrického moru prasat na Zlínsku přijali veterináři ve východním Rakousku opatření, jež mají zabránit rozšíření této nakažlivé nemoci z Česka.

Článek

V Rakousku se podle zástupce chovatelů Johanna Schlederera veterinární opatření dotknou přibližně stovky chovů.

Venkovní chov prasat je s okamžitou platností omezen ve Vídni a v okresech Dolního Rakouska Hollabrunn, Tulln, Korneuburg, Mistelbach a Bruck an der Leitha. Tyto okresy leží poblíž hranic s Českem a Slovenskem.

Cílem opatření je podle rakouských veterinářů zabránit jakémukoli kontaktu domácích prasat s divokými. V chovech prasat ode dneška platí také přísnější hygienická opatření.

„Na základě aktuálního případu se dá předpokládat, že mor je rozšířený v české populaci divokých prasat,“ uvedlo rakouské ministerstvo zdravotnictví.

Lidi nemoc neohrožuje

Informace o výskytu afrického moru prasat na území Česka oznámili veterináři a ministerstvo zemědělství v úterý. [celá zpráva] Uhynulí nakažení divočáci byli nalezeni u zlínské nemocnice.

Zlínská krajská veterinární správa následně nařídila mimořádná opatření, která by měla zamezit šíření nákazy.

Byla vymezena tzv. zamořená oblast a uživatelé honiteb dostali zákaz lovu a krmení divokých prasat. Součástí opatření je i plán vytvořit soupis všech chovaných prasat domácích v ochranném pásmu. 

V pondělí na základě dohody s evropskými institucemi veterináři tuto oblast rozšíří na celý okres Zlín. Drobní chovatelé mimo základní desetikilometrové pásmo kolem nálezu uhynulých divočáků ale nebudou muset veterinářům odevzdávat soupis svých prasat.

Vakcína proti nemoci neexistuje. Nákaza však není nebezpečná pro lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám