Hlavní obsah

Ceny ropy rostou kvůli napětí na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy během pondělního obchodování v Asii vzrostly o více než procento. Vzhůru je tlačí napětí na Blízkém východě, kde několik zemí přerušilo diplomatické styky s Katarem. Kolem osmi hodin SELČ vykazovala cena ropy Brent nárůst o 1,3 procenta na 50,62 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala 1,4 procenta na 48,31 dolaru za barel.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Článek

„Do cen ropy nyní nejsou výrazněji započítána geopolitická rizika. Pokud se ale zvýší napětí mezi klíčovými producenty OPEC, jako jsou Saúdská Arábie, Írán a Irák, začne tomu trh věnovat pozornost,” uvedl podle agentury Reuters jeden z analytiků poradenské společnost Energy Aspects.

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. S touto zemí Perského zálivu přerušily i letecké a námořní spojení. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. [celá zpráva]

Katar je stejně jako Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Bahrajn není producentem ropy a výrazně závisí na dodávkách ze Saúdské Arábie, připomněla agentura Bloomberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám