Hlavní obsah

Automobilka Ford kvůli špatným výsledkům vymění šéfa

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká automobilka Ford vymění kvůli špatným výsledkům generálního ředitele. Marka Fieldse po třech letech v čele firmy vystřídá Jim Hackett, který dosud vedl divizi samořízených vozů automobilky. Informaci, kterou jako první přinesl deník New York Times, Ford v pondělí potvrdil.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

V čele automobilky Ford by měl skončit současný ředitel Mark Fields.

Článek

Ford se potýká s poklesem zisku a slabými prodeji. Za tři roky pod vedením Marka Fieldse klesla cena akcií automobilky o 40 procent. Minulý týden Ford oznámil, že kvůli úsporám plánuje propuštění až desetiny zaměstnanců.

Šestapadesátiletý Fields čelil na valné hromadě akcionářů automobilky začátkem května tvrdé kritice kvůli zhoršujícím se finančním výsledkům. Neudělal prý také dost pro rozšíření byznysu automobilky a inovace směrem k autům budoucnosti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Novým šéfem Fordu má být Jim Hackett

V čele automobilky Fieldse nahradí dvaašedesátiletý Jim Hackett. Ten dvě desetiletí s úspěchem řídil obří obchod s nábytkem Steelcase a loni nastoupil do Fordu na místo šéfa divize „chytré mobility“, pod kterou spadá také technologie samořízených vozů.

Právě v této oblasti podle New York Times Ford zaostal za konkurenty jako General Motors nebo technologickou firmou Google, které již samořízená auta testují. Ford zatím sliboval, že ukáže plně autonomní vůz na silnicích v roce 2021.

Výrobce elektromobilů Tesla, který v tržní hodnotě letos překonal jak Ford, tak i General Motors, slibuje uvést auto s řadou automatických prvků už letos, dodaly NYT.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám