Hlavní obsah

ČSSD chce investiční pobídky pro ty, kteří zaměstnají kvalifikované zaměstnance

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) chce změnit zákon o investičních pobídkách. Podporu státu by měli dostávali investoři, kteří přinesou do ČR kvalitní a kvalifikovaná pracovní místa. Havlíček to uvedl během úterní debaty zaměřené na kvalitu pracovních míst v rámci projektu Česko 20+, který představuje vizi ČSSD, kam se má ČR posunout v příštích 20 letech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček

Článek

„Byl bych rád, aby ta změna, se kterou chci přijít, měla širší společenskou podporu, tedy jak ze strany zaměstnavatelů, tak i ze strany odborů. A proto bych rád se s nimi ještě v těch nejbližších dnech sešel, abychom si ten definitivní směr potvrdili,“ uvedl ministr.  Tvrdí, že chce, aby v Česku díky investičním podmínkám vznikala lépe placená, kvalitnější pracovní místa. „To jsou tedy ta místa, která se týkají zejména výzkumu, vývoje, inovací, prostě věcí, které jdou po vyšší přidané hodnotě.“

Ideu ministra podporuje premiér Bohuslav Sobotka, který se debaty také zúčastnil. „V uplynulých letech jsme měli nastavený určitý systém investičních pobídek, dávali jsme podpory investorům, kteří přicházeli do ČR, snažili jsme se zvýhodnit některé regiony, a v zásadě jsme to stavěli zejména na počtu pracovních míst, která v jednotlivých oblastech vznikala,“ popsal Sobotka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka na debatě k projektu Česko 20+.

Přiznal, že nyní se naráží na limity v počtu pracovních sil. „Tak si myslím, že bychom měli překopat investiční pobídky, měli bychom se mnohem více dívat na kvalitu pracovních míst, neměli bychom připouštět konkurenci uvnitř ekonomiky,“ poznamenal premiér.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar apeloval na zaměstnavatele, aby více využívali alternativních úvazků. „Stále mezi mnoha zaměstnavateli, hlavně v tradičním průmyslu, platí názor, že koho nevidím přes sklo kanceláře, tak nepracuje. To je potřeba změnit, protože na něco takového, hlavně mladá generace, není zvědavá,“ nastínil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bohuslav Sobotka, Radek Špicar, Josef Středula a Jiří Havlíček při debatě k projektu Česko 20+.

Předseda ČMKOS Josef Středula zase kritizoval současný systém vzdělávání. „Mnoho z vás si pamatuje český duální systém, který vychází z tradic se Marie Terezie. Výborný, funkční, vázaný na všechno. V letech 1991, 1992 došlo k rozhodnutí, kdy se příprava na povolání absolutně odpoutala od firem. Výsledek? Muselo uběhnout 25 let, abychom zjistili, že nám to chybí,“ poznamenal.

Zhruba hodinu a půl dlouhá debata se dotkla také problematiky vyšších mezd, zkrácení pracovní doby či zvýšení minimální mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám