Hlavní obsah

ČOI: Na Velikonoční pondělí měly nelegálně otevřeno tři obchody

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen tři velké obchody měly na Velikonoční pondělí otevřeny v rozporu se zákonem o prodejní době. V úterý o tom informovala Česká obchodní inspekce, která provedla téměř tři stovky kontrol.

Foto: Neil Hall, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ve všech třech případech se jednalo o kontroly na základě podnětů spotřebitelů. S těmito třemi prodejci povede ČOI správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat také o výši pokuty,” řekl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

V jednom případě se zjištění týkalo maloobchodního prodeje použitých náhradních dílů v Českých Budějovicích. Ve druhém případě šlo o provozovnu na tržnici ve Studánkách v Jihočeském kraji, která nabízela převážně textil a obuv, dále pak domácí potřeby a autodoplňky. Ve třetím případě také o provozovnu tržnice ve Studánkách s podobným typem sortimentu.

„Názvy konkrétních subjektů může Česká obchodní inspekce zveřejnit až po nabytí právní moci rozhodnutí,” dodal mluvčí.

Celkem inspektoři provedli v pondělí 279 kontrol obchodů. Výše sankce může dosáhnout až jednoho miliónu korun, v případě opakovaného porušení až pět miliónů.

Velké obchody musí zavřít o těchto svátcích
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Obchody musí podle nového zákona zavřít na sedm svátků. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12.00 hod. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Na druhou stranu ale musí zavřít zastavárny, bazary a sběrny bez ohledu na velikost. Podnikatelské svazy už kvůli normě podaly ústavní stížnost.

Od začátku platnosti zákona loni na podzim zjistila inspekce 17 porušení zákazu prodeje. Často šlo právě o bazary, které o povinnosti mít zavřeno nevěděly. Další státní svátek s povinně zavřenými obchody bude 8. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám