Hlavní obsah

Europarlament schválil dohodu CETA o volném obchodu s Kanadou

Novinky, bož
Aktualizováno

Evropský parlament ve středu schválil dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Drtivá většina dohody vejde v platnost již prvního dubna 2017. Některé části, jako mechanismus řešení sporů s investory nebo oddíl o finančních službách, začnou platit po ratifikaci národními parlamenty členských států EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Proti smlouvě se stavěli především valonští zemědělci, kteří se obávali, že neobstojí v mezinárodní konkurenci.

Článek

CETA ruší většinu dovozních cel, což by mělo evropským exportérům ušetřit až 500 miliónů eur ročně (13,5 miliardy korun). Analytici dále očekávají nárůst obchodních styků s Kanadou až o dvacet procent.

Pro hlasovalo 408 europoslanců. Proti smlouvě se vyslovilo 254 poslanců, 33 se zdrželo hlasování, uvedl německý Die Zeit.

„Evropská unie a Kanada uzavřením široké obchodní dohody, která podpoří vzájemný obchod a investice, jasně ukazují, že se nechtějí vydat na cestu izolace a protekcionismu, se kterou koketují v poslední době některé země či politici,” uvedl předseda české národní delegace v klubu eurolidovců Luděk Niedermayer (TOP 09). [celá zpráva]

„EU naopak má jasný zájem o podporu vzájemně výhodného obchodu, který je přínosný nejen pro občany Evropy, ale přináší prospěch všem,“ dodal.

Smlouvu blokovali Valoni

Ke schválení smlouvy Evropským parlamentem došlo čtyři měsíce po jejím podpisu. [celá zpráva]

V říjnu smlouvu blokovala vláda belgického frankofonního regionu Valonsko. [celá zpráva]

Proti dohodě se stavěli především tamní zemědělci, kteří se obávali, že neobstojí v mezinárodní konkurenci. Podobné obavy měla i průmyslová odvětví, kterým by mohl konkurovat levnější export z Kanady. Ekologičtí aktivisté varovali před údajným zhoršením potravinářských a ekologických norem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám