Hlavní obsah

Vlna protekcionismu pokračuje. EU uvalila cla na dovoz trubek z Číny

Novinky, ČTK, bož

Nejen Donald Trump, ale i Evropská unie (EU) oprašuje staré protekcionistické recepty. Unie uvalila cla na dovoz trubek z nerezové oceli a tvarovek pro svařování natupo z Číny. Chce tak údajně chránit domácí průmysl. Cla se pohybují od 5,1 do 64,9 procenta, uvedla v pátek Evropská komise.

Foto: archiv ArcelorMittal Ostrava

EU uložila cla na dovoz trubek z nerezové oceli a tvarovek pro svařování natupo z Číny.

Článek

Ekonomičtí analytici se dlouhodobě shodují, že ochranářská politika znamená vyšší ceny pro spotřebitele a ohrožuje ekonomický růst. [celá zpráva]

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že má o rozhodnutí komise vážné pochybnosti. Podle něj poškozuje zájmy čínských společností. Dodalo, že takto unáhlená protekcionistická opatření jen poškozují globální obchod.

„Čína je ochotná posílit výměnu a komunikaci s EU, aby se odpovídajícím problémem vyřešily problémy, kterým v tuto chvíli čelí ocelářský průmysl,” uvedlo ministerstvo.

Trumpovy plány

Protekcionismus ve světě v poslední době nabírá na síle. Americký prezident Trump hovoří o 20procentním clu na dovoz z Mexika a 35procentní dani pro americké firmy či automobilky dovážející z Mexika.

Kromě zmíněné dovozní daně chce Trump uvalit i 45procentní clo na dovoz z Číny.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus (nebo také ochranářství) je termín, který popisuje upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Obvykle nepoškozuje jen dovážející zemi, ale i stranu, která cla uvalila. Opatření totiž vedou k vyšším cenám zboží i služeb a zpomalují hospodářský růst.

EU zase v posledních letech uvalila cla na širokou škálu ocelových výrobků. Clu již podléhá například za studena válcovaná plochá ocel nebo ploché výrobky z nerezové oceli válcované za studena.

Producenti oceli v Unii si stěžují na záplavu oceli, kterou Čína podle nich vyváží se ztrátou, protože jí má nadbytek.

Unie podle Reuters také zkoumá možnost zavedení cel na dovoz tlustých plechů, oceli válcované za tepla, železa nebo ocelových bezešvých trubek z Číny.

Reklama

Související články

Mexiko se připravuje na hurikán Trump

Mexičtí činitelé se připravují na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Server Bloomberg napsal, že měl vzniknout krizový scénář pro...

Výběr článků

Načítám