Hlavní obsah

Evropská unie a Kanada po odkladech podepsaly obchodní smlouvu

Kanadský premiér Justin Trudeau a představitelé Evropské unie v Bruselu po několika dnech odkladů podepsali obchodní a hospodářskou smlouvu CETA.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Kanadský premiér Trudeau a představitelé EU podepsali obchodní a hospodářskou smlouvu CETA.

Článek

Za EU v neděli dokument podepsali předseda Evropské rady Donald Tusk, šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a slovenský premiér Robert Fico, jehož země Evropské unii nyní předsedá.

Ambiciózní dohoda CETA, o které se vyjednávalo od roku 2009, odstraňuje naprostou většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi osmadvacítkou a Kanadou. Unie odhaduje, že aplikace smlouvy by měla znamenat nárůst vzájemné obchodní výměny až o 12 miliard eur (přes 324 miliard Kč) ročně, podpořit hospodářský růst a pomoci vytvářet nová pracovní místa.

Podpis dohody na poslední chvíli více než týden blokoval nesouhlas frankofonní části Belgie, především regionálního valonského parlamentu v Namuru. Evropská komise totiž rozhodla dohodu vnímat jako takzvanou "smíšenou", kdy ji podepisují i všechny země EU. Belgická vláda potřebovala k podpisu souhlas všech parlamentů v zemi.

Složitá jednání nakonec cestu k nedělnímu podpisu odblokovala, aniž by se měnil text samotné smlouvy. Obavy Valonů a dalších má rozptýlit několik stránek právně závazného prohlášení, které smlouvu doprovázejí.

Odklady podpisu významné mezinárodní dohody kvůli odporu některých regionů nepříliš velké unijní země ovšem vzbudily otazníky nad schopností Evropské unie efektivně určovat dění v mezinárodních obchodních vztazích. Zvlášť ve chvíli, kdy se v zásadě zastavila vyjednávání se Spojenými státy o podobné smlouvě TTIP.

Reklama

Výběr článků

Načítám