Hlavní obsah

Belgie nemůže podepsat dohodu EU s Kanadou, odmítl ji valonský parlament

Právo, Kateřina Farná, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valonský parlament v pátek odmítl rozsáhlou obchodní dohodu CETA mezi Evropskou unií a Kanadou. Valonské „ne“ tak může ohrozit celou ratifikaci, která se má uskutečnit 27. října v Bruselu na summitu EU s Kanadou a vyžaduje jednomyslný souhlas všech unijních států. Tedy včetně Belgie. Uvedl to belgický server Flandersnews.be.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Valonský regionální parlament odmítl dohodu EU - Kanada.

Článek

„Nedám plnou pravomoc federální vládě a Belgie nepodepíše CETA 18. října,“ uvedl premiér Valonska a socialistický politik Paul Magnette.

Frankofonní region s 3,5 milióny obyvateli se obává, že dohoda ohrozí místní zemědělství a průmyslové sektory levnějším dovozem z Kanady. Ekologičtí aktivisté a odbory varovali, že může také přinést zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem, napsala agentura AP.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Před valonským parlamentem protestovali proti dohodě CETA i zemědělci

Česko je pro

CETA je dohoda o volném obchodu mezi EU a Kanadou. Je obdobou transatlantického partnerství v oblasti obchodu a investic (TTIP) mezi EU a USA a má řadu odpůrců. Kritici obou projektů zdůrazňují, že takové dohody poskytnou větší sílu nadnárodním společnostem na úkor menších a středních podnikatelů.

Podle zastánců naopak podpoří hospodářský růst stejně jako pracovní příležitosti. Dohoda s Kanadou by se podle dokumentu měla pozitivně dotknout českého exportu.

„Těžit z uzavření dohody budou především firmy z oblasti automobilového průmyslu a dalších dopravních technologií, ale i farmaceutického či textilního průmyslu,“ uvedl před dvěma dny ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) po jednání se zmocněncem kanadské vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám