Hlavní obsah

Belgické regiony se dohodly na řešení patu kolem CETA, tvrdí premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgické regiony se ve čtvrtek dohodly na řešení patové situace kolem obchodní smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Uvedl to belgický premiér Charles Michel, informovala agentura Reuters.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Demonstranti proti CETA v Bruselu

Článek

Dohodu o volném obchodu dosud blokovala vláda frankofonního regionu Valonsko. Zrušen kvůli tomu byl i na čtvrtek plánovaný summit EU s Kanadou, na kterém měla být dohoda podepsána.

„Je to velmi důležitá dohoda pro podniky, pro hospodářství,” uvedl Michel podle belgických médií. Kopii dohody jednotlivých belgických regionů na řešení blokády už vyjednavači poslali Evropské unii, uvedl server RTBF.

Frankofonní region s 3,5 milióny obyvatel se obával, že dohoda ohrozí místní zemědělství a průmyslové sektory levnějším dovozem z Kanady. Ekologičtí aktivisté s odbory varovali, že může také přinést zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem.

Nyní navržený text má tyto obavy zmírnit, uvedl premiér Michel podle Reuters. BBC ale připomíná, že belgický text stále musí schválit ostatních 27 zemí EU.

Valonský regionální parlament, který dohodu CETA zablokoval, by se podle listu Le Soir měl sejít v pátek, nejpozději v sobotu dopoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám