Hlavní obsah

Valonsko blokuje podpis obchodní dohody EU s Kanadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Belgie nemůže kvůli výhradám Valonska podepsat klíčovou dohodu CETA o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Podle BBC o tom informoval belgický premiér Charles Michel.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Před valonským parlamentem protestovali proti dohodě CETA i zemědělci.

Článek

„Nejsme v situaci, abychom mohli podepsat CETA,” uvedl belgický premiér v pondělním prohlášení. Zřejmě definitivně tak pohřbil šance na to, aby dohodu podepsali lídři zemí EU a Kanady na čtvrtečním summitu v Bruselu.

Parlament belgického frankofonního Valonska přes pokračující intenzivní jednání odmítl dát ústřední vládě v Bruselu potřebný souhlas.

Foto: Mapy.cz

Frankofonní region s 3,5 miliónu obyvatel se obává, že dohoda ohrozí místní zemědělství a průmyslové sektory levnějším dovozem z Kanady. Ekologičtí aktivisté s odbory varovali, že může také přinést zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem, napsala agentura AP.

Snaha byla

"Bylo učiněno absolutní maximum pro to, aby se všechny obavy valonských poslanců rozptýlily, a byla velká snaha s nimi přímo komunikovat," řekl v pondělí  místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Připomněl, že s regionální valonskou samosprávou vyjednávali zástupci Komise, ústřední belgické vlády i kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová. Ta v pátek po krachu svých rozhovorů prohlásila, že podle jejího názoru EU není v situaci, kdy by dohodu mohla uzavřít. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám